Ulrich Penzkofer (53) ‘Motiveren door te informeren’

De Duitser Ulrich Penzkofer stapte een jaar geleden van Siemens IT Solutions & Services over naar de NRB Groep. Met zijn 200 miljoen euro omzet en zijn 1050 werknemers is NRB de grootste Waalse informatiedienstenleverancier. De groep had verse lucht nodig. De meerderheidsaandeelhouder Ethias leverde 30 procent van de omzet, maar moest afslanken na zijn redding door de Belgische overheid. Daardoor dreigde ook de omzet van NRB te krimpen. Het bedrijf staat sterk in mainframecomputing, waarvoor het onlangs nog de NMBS als klant won. Maar het is knokken om die klanten te houden. Penzkofer moest NRB aan elkaar smeden en de onderneming strijdbaarder maken.

Wat waren uw eerste stappen als CEO?

ULRICH PENZKOFER. “Veel luisteren. Ik hield ontbijt- en lunchmeetings met telkens een tiental collega’s, partners, klanten en aandeelhouders. We maakten een sterkte-zwakteanalyse en tekenden een nieuwe strategie uit. Welke klanten willen we? Voor welk dienstenaanbod gaan we? Hoe gaan we dat leveren? We hebben ook een lijst van alle twistpunten tussen de vakbonden en de directie gemaakt. Daarover hebben we al eind juni een akkoord gesloten.”

Hoe hebt u de cultuurverandering aangepakt?

PENZKOFER. “Op zijn Japans: motiveren door te informeren. Om de zes maanden huren we een groot auditorium in Kinepolis en overlopen we het voorbije halfjaar. Wat zijn de technologische evoluties? Wat willen de klanten? Wat doet de concurrentie en waar staat NRB? Om te overleven, hebben we een sterk competitieve bedrijfscultuur nodig. De contracten met Ethias en de Waalse regio zorgen voor continuïteit. Maar die krijgen we niet vanzelf. Teamwerk, vertrouwen en persoonlijke verantwoordelijkheid zijn fundamenteel. We zijn van een piramidaal naar een gedecentraliseerd bedrijfsmodel gegaan, ook financieel.”

Welke strategie volgt u?

PENZKOFER. “Sterk blijven waar we sterk waren: in Wallonië, bij Ethias, in de publieke diensten, in de nutssector en in de gezondheidszorg. We moeten groeien in informatica in de cloud buiten de mainframe. We investeren daar in mensen, processen, presales en sales. Voor het eerst mikken we ook op industriële klanten. Met SAP sloten we een exclusief contract af om hun mobiele toepassingen in België in onze cloud aan te bieden voor een vast bedrag per maand. In die domeinen willen we het nummer één zijn.”

Met de overname van Polymedis, Partezis en Xtenso werd u in 2011 de grootste in ziekenhuisinformatica. U ging die bedrijven samenvoegen onder de noemer xperthis.

PENZKOFER. “Drie firma’s integreren doe je niet in een jaar. Maar xperthis heeft een goed jaar gehad, vooral in bestellingen. De sector begint te begrijpen dat wij met onze 25 miljoen euro omzet in ziekenhuisinformatica de enigen met de nodige kritische massa zijn.”

In Vlaanderen nam NRB drie jaar geleden Cevi en Logins over. Hebt u nog verdere ambities?

PENZKOFER. “Eind maart beslissen we hoe we in Vlaanderen versneld kunnen groeien. We bekijken hoe we ons organisatorisch meer kunnen aanpassen aan de Vlaamse markt. In 2012 wilden we geen acquisities doen. Ik moest te veel leren. Dit jaar kan dat wel, maar het is nog te vroeg in het proces. We plannen een datacenter in Vlaanderen, op een vijftigtal kilometer van Herstal. Onder de twaalf NRB-managers zijn nu al vijf Vlamingen. En één Duitser.”

B.L.

“Voor het eerst mikken we ook op industriële klanten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content