UITZENDINGEN VOOR DERDEN

In 1992 ging het Mechelse productiehuis Lavithas failliet. Acht werknemers waagden een succesvolle management buy-out, en verdubbelden inmiddels de omzet naar 100 miljoen frank. Naast het Brussels-Vilvoordse netwerk vormt de stad van de Maneblussers een cluster voor facilitaire bedrijven.

Het facilitair bedrijf Lavithas zou in 1997 zijn tienjarig bestaan hebben gevierd. Maar het bedrijf ging in 1992, in het kielzog van de Super Club-affaire, failliet. Acht werknemers besloten tot een management buy-out. Met succes, zo blijkt, want vorig jaar verdubbelde het nieuwe bedrijf nv Option Facilities de omzet tot 100 miljoen frank. Twee van de acht werknemers stapten inmiddels op, zes vennoten leiden vandaag de nv.

“We kenden de voorbije vijf jaren een gezonde eigen groei. Option Facilities heeft geen behoefte aan een externe financiële partner. Alle investeringen, op het gebouw na, worden dit jaar terugbetaald,” meldt trots financieel directeur Inge Thys.

Option Facilities is actief in de audiovisuele sector. Het biedt diverse diensten die productiehuizen nodig hebben om hun creaties te realiseren. De zetel bleef gevestigd in de oude Lavithas-gebouwen in het Mechelse. “Mechelen is centraal gelegen op de as Brussel-Antwerpen, waar onze belangrijkste klanten – de televisiezenders en de ondernemingen – werken,” zegt commercieel directeur Sabine Van Riel. “De stad van de Maneblussers vormt een cluster voor facilitaire bedrijven, naast het Brussels-Vilvoordse netwerk.”

Van Riel wijst erop dat de meeste concurrenten slechts één deelaspect van het dienstengamma aanbieden. “Option Facilities heeft alles onder één dak, van a tot z,” betoogt ze. “Klanten kunnen hier opnemen, monteren, vertalen, dupliceren.”

Option Facilities steunt op vijf pijlers. In de opnamestudio werden alle binnenopnames van kaskraker Oesje gedraaid; de audiomontage realiseert onder meer radiospots, de videomontage tv-programma’s en videoclips; zeven mensen werken permanent voor de vertaal- en ondertitelingsdienst. Ook het dupliceren van videoprogramma’s is een belangrijke activiteit: het aantal exemplaren reikt van één tot 100.000, met de volledige verpakking incluis, op maat van de doelgroep. De vijfde pijler, waarin in 1997 fors werd geïnvesteerd is de grafische cel, voor 2- en 3D-animatie. “Investeringen in apparatuur zijn heel zwaar,” becijfert technisch directeur Koen Smedts. “Wie wil meedraaien aan de top, moet steeds de nieuwste dingen in huis hebben. Jaarlijks investeerden we 20% van de omzet in nieuwe apparatuur.” De investeringen zullen echter dalen naar 15% van de omzet, door een grotere aankoop van software, in plaats van hardware.

Een derde van de omzet is afkomstig van opdrachten voor de nationale zenders RTL, VT4, VTM en VRT. Een derde wordt gehaald bij de industrie en banken, zoals Cera en Kredietbank. Het laatste derde is bestemd voor de productiehuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content