Uber en Airbnb spelen gegevens gebruikers door aan de fiscus

© BELGA

Airbnb, Uber en verscheidene tweedehands- en immobiliënsites zijn vanaf vandaag verplicht gegevens van hun gebruikers door te geven aan de fiscus.

De Belgische belastingdienst schakelt een versnelling hoger in zijn strijd tegen belastingontduiking. Bedrijven die deel uitmaken van de deeleconomie zijn voortaan verplicht gegevens die de fiscus opvraagt mee te delen. “Het is een nieuwe manier van werken”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën in De Morgen.

Nieuwe aanpak

“In het verleden werden de relevante gegevens over de deeleconomie verkregen met de hulp van zogeheten scripts, kleine programma’s die de FOD Financiën zelf schreef”, verduidelijkt de woordvoerder. Maar die manier van werken bleek niet altijd even efficiënt te zijn. Daarom wordt voortaan een nieuwe aanpak toegepast. Die werd uitgetekend door de Bijzondere Belastinginspectie.

Volgens Adyns zijn er heel wat Belgen die geen belastingen betalen terwijl ze dat wel moeten doen. “De fiscus heeft trouwens de wettelijke bevoegdheid om informatie op te vragen aan derden. In dit geval gaat het in de eerste plaats om identificatiegegevens en de frequentie waarmee bepaalde mensen diensten aanbieden op het internet, activiteiten ontplooien in de deeleconomie, enzovoort”, gaat de woordvoerder verder.

Hij benadrukt in de krant dat het niet de bedoeling is om de nieuwe vormen van economie kapot te maken. “Mensen mogen van ons zoveel aanbieden als ze willen, alleen moeten ze belastingen betalen, net zoals iedereen.” De nieuwe werking wordt toegepast op Uber en Airbnb, en sites als Delcampe, Kapaza, Hebbes, tweedehands.be, 2ememain, immoweb, Zimmo, Vlan en dergelijke meer. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content