TWEEDE BEURS. ANTWERPSDAQ ?
In de VS groeide de NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation System) in enkele jaren tijd uit van een beurs voor jonge venture capital-bedrijven tot een beurs voor (meer “gesettelde”) kleine en middelgrote ondernemingen. In Europa wordt gewerkt aan een gelijkaardig initiatief, de EASDAQ. Is er ook een AntwerpSDAQ in de maak ?
Onlangs blokletterden de kranten dat de Brusselse Beurs een nieuwe markt zou oprichten voor KMO’s, die geïntroduceerd kunnen worden vanaf een beurskapitalizatie van 60 miljoen (dus niet 350 miljoen zoals bij een normale introduktie). Ook de Antwerpse beurs zal in de toekomst aktiever werken in de richting van KMO’s. De voorzitter van de sinjorenbeurs, Marc Corluy (beursvenootschap Corluy & Co), bestempelde de beurs immers als “het middel bij uitstek om familiale bedrijven door te laten groeien”. Brandt er een strijd om de KMO los tussen Antwerpen en Brussel ?
– MARC CORLUY (ANTWERPSE BEURSKOMMISSIE). Hoegenaamd niet. We stellen wel vast dat er in Brussel nog niet veel gerealizeerd is om kandidaat-bedrijven naar beursnotering te voeren. Wij in Antwerpen richten onze inspanningen meer op kandidaat-noteerder van de eerste en tweede markt, en niet op de niche van de mature venture-capital bedrijven. het gaat hier dus niet om een konkurrentieslag doch eerder om twee verschillende benaderingen om hetzelfde doel te bereiken.
– TRENDS. Henri Servais, voorzitter van de Brusselse Beurskommissie, verklaarde de Brusselse “tweede markt” voor KMO’s te willen koppelen aan de Franse Nouveau Marché en dit omwille van “kulturele redenen”.
– Ik kan me niet inbeelden dat de Vlamingen deze kulturele aanhankelijkheid hebben tegenover Parijs. Londen heeft een meer liberale beurstraditie, die meer gepast lijkt voor Vlaamse KMO’s. Ik pleit trouwens voor een Europese tweede markt, zoals de EASDAQ. Op die manier kunnen potentiële investeerders een betere vergelijking maken tussen de verschillende KMO’s per sektor, zodat kritischer, maar vooral méér kan worden geïnvesteerd.
De Franse Nouveau Marché richt zich trouwens vooral op venture capital-bedrijven die nog geen referentielijst kunnen voorleggen. Er is ook nood aan een beursklimaat voor meer mature ondernemingen. Antwerpen kan die uitdaging aan. We zullen in elk geval vanuit Antwerpen de KMO’s aanspreken en hen trachten te overhalen een beursnotering te doen. Desnoods in Brussel.
– Vlaamse familiale ondernemers mijden de beurs uit vrees de kontrole over hun bedrijf te verliezen. Is die vrees gegrond ?
– Maar neen. Een optimale beursomgeving garandeert een grotere spreiding van de aandelen, zodat niemand het bedrijf kan beheersen met grote pakketten.
– Hier en daar gaan stemmen op om een strikte scheiding aan te brengen tussen de investeerders en de leiding van het bedrijf, zoals dat gebeurt in Nederland en Duitsland.
– Ik ben voor een vrije kapitaalmarkt, dus tegen dergelijke konstrukties. Een sterk bedrijf zal niet vlug (vijandig) worden overgenomen, want de prijs van zijn aandelen is immers relatief hoog. De beurs is indien korrekt georganizeerd het perfekte anker. Als een ondernemer zijn onderneming op de beurs noteert, kan hij de kontrole behouden en een betere prijs voor zijn aandelen krijgen dan via een onderhandse verkoop aan het buitenland.
– Op voorwaarde dat er genoeg kapitaal aanwezig is om te verankeren. Is dat het geval ?
– Dit is een eeuwig Belgisch probleem. Onze holdings en institutionele beleggers investeren amper in Vlaamse bedrijven. Hetzelfde geldt voor de pensioenfondsen. Nochtans bewijzen de cijfers dat Vlaamse aandelen (in de korf van de Vlam 21-index) de laatste drie jaar gevoelig beter presteerden dan de aandelenkorf van de BEL 20.
– De Bevek Vlam 21, die Corluy & Co samen met HBK-Spaarbank en Codep oprichtte, bestaat einde september één jaar. Is het een sukses geworden ?
– Met een waardevermeerdering van 7,96 % procent (midden september) presteerden we beter dan de Vlaamse index (+6,34 %), wat erop wijst dat de bevek goed beheerd wordt. Het fonds verwierf 350 miljoen frank investeringen.
– U hoopte op enkele miljarden.
– Klopt. Maar de belangstelling van de institutionele belegger bleef uit. We botsten op de kritiek dat we te klein waren. De beurs deed het verleden jaar trouwens erg slecht. Maar ik ben ervan overtuigd dat de bevek op middellange termijn kan genieten van een beter klimaat, omdat de rente daalt, het konsumentenvertrouwen zal stijgen en de begrotingssanering meer middelen vrijmaakt om te investeren in aandelen in plaats van in staatsobligaties.
We zitten met de Vlam 21 nog volop in de sensibilizeringsfaze. Stilletjesaan groeit het besef dat investeren in Vlaamse beursgenoteerde bedrijven rendeert. Als dat eenmaal doordringt, zal de waarde van die ondernemingen stijgen. En kunnen ze meer middelen aantrekken, zodat hun grootste nadeel het gebrek aan liquide aandelen verdwijnt. En als ze meer middelen aantrekken, dus groter worden, zullen ze eerder worden opgemerkt door buitenlandse analisten. Die dan extra kapitaal zullen inbrengen. Op hun beurt zullen andere familiale KMO’s de stap naar de beurs wagen. Eenmaal zo’n beweging die we met vernieuwde inspanningen vanuit Antwerpen willen stimuleren op gang komt, vloeit daaruit het ene positieve gevolg na het andere voort. Omdat die evolutie niet te stoppen is al was het maar omdat Vlaamse bedrijven investeren in toekomstgerichte sektoren zal de verstandige belegger op deze trend anticiperen.
HANS BROCKMANS
MARC CORLUY (ANTWERPSE BEURS) Geen beschermings- konstrukties tegen overnames. De beurs doet haar werk wel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier