TWEE CRUCIALE DAGEN

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Maandag 29 mei. Zoals elke maandagmorgen rijdt de Gentse schepen van de Haven, Economische Ontwikkeling en Nutsvoorzieningen Daniël Termont (SP) met de auto naar de Brusselse Keizerlaan. Op de agenda staat het wekelijkse partijbureau van de socialistische partij.

Om 9.15 rinkelt de mobilofoon. Ingrid Walry, zakenvrouw achter Topcom, het bedrijf dat voor France Télécom personeel rekruteert en opleidt voor de espace centres d’appels in België, hangt aan de lijn. Walry maakt gewag van het bezoek van een topman van France Télécom, de volgende dag, dinsdag 30 mei.

Termonts adrenalineniveau schiet de hoogte in. Door zijn hoofd flitst Trefil-Arbed, en de zopas gerenoveerde directielokalen. Is de Parijzenaar geïnteresseerd in een ommetje langs Gent? Nog geen kwartier later rinkelt de mobilofoon opnieuw. Weer Walry aan de lijn. Parijs zegt ja. France Télécom zal de gebouwen van Trefil-Arbed bezoeken.

Dinsdag 20 juni. Het is 13.00 uur en bloedheet aan de Parijse rue Poncelet 33, het hoofdkwartier voor de marché des centres d’appels van France Télécom. Met een zucht van verlichting stappen Bernard Simper, responsable pour les ressources humaines et les services généraux, José Caride, chef du marché des centres d’appels, Guy Songoro, chef du marketing in de espace centres d’appels van Bagneux in hun luchtgekoelde BMW. Achter het stuur zit Bernard Caiazzo, de geestelijke vader achter Call Center Alliance, het Europese verbond dat zorgt voor rekrutering en opleiding van de callcentra van France Télécom. Om 16.30 uur draait de luxewagen uit de 7-reeks het stoffige terrein op van de site Trefil-Arbed.

In de verzengende hitte – het kwik is inmiddels, op die op één na warmste dag van het jaar, geklommen naar 35 °C in de schaduw – wachten Ingrid Walry, zaakvoerder van Topcom, Gert Janssens, customer operations support manager bij Mobistar, Leo Van Pelt, zaakvoerder van Sovape, en voor het stadsbestuur: schepen van de Haven, Economische Ontwikkeling en Nutsvoorzieningen Daniël Termont (SP) en Paul Teerlinck, directeur-generaal van het Departement Economie, Milieu en Volksgezondheid.

Veel belangrijk volk dus, dat zich klaarstoomt voor een cruciale meeting. Ondanks de hitte blijft de stemming formeel – de heren houden onder de bakkende zon strikt de maatpakken dicht. De directielokalen van Trefil-Arbed worden aan een grondige inspectie onderworpen. En toch wordt tussendoor duchtig over voetbal gepalaverd – meer bepaald de uitschakeling de avond voordien van de Rode Duivels in de eerste ronde van Euro 2000. In Gent hebben ze andere katten te geselen – en wordt de opdracht wél met succes volbracht.

Om 19.30 uur zoeven de Fransen in hun Duitse luxewagen naar de raadzaal in het stadhuis. Glaasjes gekoeld water smeren de kurkdroge kelen. Technische details worden afgehandeld, cruciale vragen over subsidies naar de politici doorgeschoven. Die zijn er enkel voor opleidingen, laat schepen Termont verstaan. France Télécom laat uitschijnen dat Gent bovenaan de hitlijst prijkt voor het eerste buitenlandse espace centres d’appels.

WOLFGANG RIEPL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content