TUSSEN WATER EN VUUR

Voor Christian Pollet van Aquaflam is 1997 pas het begin. De komende twee jaar wil hij zijn zijn brandbeveiligings- producten ook in het buitenland afzetten.

“Actieve en mobiele brandbeveiliging,” zo omschrijft zaakvoerder Christian Pollet van de nv Aquaflam de specialiteit van zijn bedrijf. “We verdelen blusapparaten, haspels en toebehoren, adviseren architecten en installateurs van appartementsgebouwen en brandweercommandanten, maken brandweerwagens op bestelling, verkopen uitrustingen voor brandweerkazernes en bouwen brandbeveiligingsmaterieel voor bedrijven. Sinds kort voeren we ook slangenwasmachines in : grote installaties, ontwikkeld door het Duitse studiebureau Bockermann, die brandslangen proper maken en drogen.” Onder meer de brandweerkorpsen van Zaventem, Brussel, La Louvière en Leuven hebben zich zo’n installatie aangeschaft. “De machines zijn computergestuurd. Ze wassen en drogen brandweerslangen en controleren de waterdichtheid van slangen van elke diameter. Vervolgens rolt de machine de slang ook automatisch op.”

De slangenonderhoudseenheid is de nieuwste aanwinst in het gamma van Aquaflam. Het Kuurnse bedrijf werd opgericht in 1979 door vader Jacques Pollet, een gewezen vlasverwerker. Eerst weefde het bedrijfje brandslangen uit vlas, later schakelde het over op de productie van synthetische brandslangen. Een productielijn heeft Aquaflam niet in de bedrijfsgebouwen langs de Kortrijkse Ring. “Dat mag niet in deze zone,” schudt Pollet. “Hooguit voeren we in de magazijnen hier enkele herstellingen uit. De productie-opdrachten besteden we dus uit.”

Aquaflam heeft vandaag dertien werknemers in dienst. Ze richten zich naar brandweerkorpsen, openbare instellingen en privé-bedrijven. De brandweerkorpsen van Binche, Beveren-Waas, Gedinne, Heule, Hamme, Lo-Reninge, Eupen of Ruiselede zijn klanten. Onder meer bij UCB, Belgoprocess, Amoco Chemical Belgium, Cablerie d’Eupen, Atlas Copco, Recticel en Van Hool rijden de bedrijfsbrandweerkorpsen in tweedehandse brandweerwagens rond die Aquaflam heeft geleverd. Bayer, Bekaert, Aldi en de Domo-groep, academische ziekenhuizen en gemeentebesturen, leger en rijkswacht kochten brandweermaterieel. Het bedrijf uit Kuurne verzorgde de brandbeveiliging in de nieuwe Egmont-gebouwen van Buitenlandse Zaken en in de gebouwen van de Vlaamse regering.

Aquaflam verzet zo’n 13.000 blusapparaten per jaar. Het bedrijf levert producten in Andorra, verscheept blusapparaten en muurhaspels naar Rusland, verkoopt brandweerwagens in Congo. Samen zijn de verschillende activiteiten goed voor een omzet van om en bij de 100 miljoen frank. 80 % komt uit de verkoop van blusapparaten en muurhaspels. Aquaflam richt zich meer en meer op export. “We zijn bezig met de uitbouw van een netwerk van verkopers. Dat gebeurt via een buitenlands agentschap dat verdelers zoekt die al een gamma brandblussers aan de man brengen. Het is niet onze bedoeling om rechtstreeks naar de klant te trekken.”

CHRISTIAN POLLET (AQUAFLAM) Aquaflam verkoopt momenteel zo’n 13.000 blusapparaten per jaar. Een buitenlands netwerk van verkopers moet dat cijfer nog opdrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content