Trouwen of samenwonen?
Het aantal huwelijken in ons land gaat al sinds de jaren zeventig achteruit, merkt het Belgische statistiekbureau Statbel. “De keuze tussen trouwen en samenwonen is een kwestie van rechten en plichten”, zegt Bart Chiau. Als professor economie aan de UGent schreef hij het boek Trouwen of samenwonen?
Feitelijk samenwonen biedt weinig bescherming. U woont onder één dak, maar zonder juridische band. Wettelijk samenwonen is een erkende samenlevingsvorm, waarbij de partners een verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van hun gemeente. Het burgerlijk wetboek bepaalt een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Een huwelijk biedt de ruimste bescherming, zowel voor huurders als eigenaars van een woning.
Als u getrouwd bent of wettelijk samenwoont en een van de twee partners overlijdt, dan erft de langstlevende het vruchtgebruik op de gehuurde gezinswoning, zelfs als het huurcontract op naam van de overledene stond. Bij feitelijk samenwonenden gaan de rechten en plichten van de overleden partner met betrekking tot de huurovereenkomst over naar de erfgenamen.
Bent u getrouwd of woont u wettelijk samen, dan kunt u de gezinswoning niet zonder medeweten of toestemming van uw partner verkopen, verhuren of in pand geven. Bij feitelijk samenwonen kan dat wel. En wat gebeurt er bij een overlijden? “Enkel als je getrouwd bent of wettelijk samenwoont, kan de overblijvende partner het vruchtgebruik erven”, zegt Chiau.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier