TROPISCH INSTITUUT. DE ANTWERPSE SCHOOL

“Het Ebola-virus ontdekt door ons Tropisch Instituut is wel spektakulair, maar de ravage aangericht door malaria onnoemelijk groter, ” zegt Bruno Gryseels (40 j.). Per 1 juli volgt hij Prof. Dr. Luc Eyckmans op als nieuwe direkteur van het ITG, Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Prof. Dr. Gryseels neemt dan ontslag als hoofddocent parasitologie en tropische geneeskunde aan de Universiteit van Leiden, maar hij hoopt tussen Leiden en Antwerpen een onderzoekscluster te kunnen weven.

Dr. Gryseels is zowel een man van het labo als van de praktijk, van fundamenteel onderzoek én van het te velde organizeren van de gezondheidszorg. “Het volstaat niet een prachtig vaccin te vinden, je moet dat nog naar de bevolking toe kunnen brengen om ziekten zo efficiënt mogelijk te bestrijden. ” Precies die twee ervaringen maakten van Bruno Gryseels een geschikte kandidaat, omdat het Tropisch Instituut van Antwerpen zich nog steeds van andere onderzoekscentra onderscheidt door dat samengaan van wetenschappelijk onderzoek én de implementering ervan in de (moeilijke, vaak in verval verkerende) gezondheidsstruktuur van vele ontwikkelingslanden. Heel wat ministers, hoofdgeneesheren en ander medisch personeel in Afrika, Latijns-Amerika en Azië gaan er prat op lid te zijn geweest van wat wereldwijd bekend staat als “de Antwerpse school”.

Dr. Gryseels kent het instituut dat hij gaat leiden van binnenin terloops verzucht hij : “Inhoudelijk is dit gelukkig een wetenschappelijk direktoraat, geen louter administratieve job. ” Hij werkte in opdracht van het ITG in het labo parasitologie van Kinshasa en leidde onderzoek in Burundi ter bestrijding van endemische ziekten zoals bilharzia en malaria. Ook bij de financiers van internationale projekten is hij goed thuis : Gryseels deed onderzoeksprojekten voor de Europese Gemeenschap, de Wereldgezondheidsorganizatie, voor de Belgische, Duitse en Zweedse Ontwikkelingssamenwerking. “Aan dat vele reizen heb ik ook goede vriendschapsbanden overgehouden met kollega’s over de hele wereld. Dat menselijke aspekt maakt het zo boeiend, naast de uitdaging om deze unieke instelling op een topniveau te behouden. Want ons Antwerps model van gezondheidszorg heeft wel degelijk ingang gevonden in vele ontwikkelingslanden”. Hoewel hij er zich van bewust is dat het organizeren van noodhulp op zichzelf een aparte discipline is en misschien een nieuw tema kan worden voor het ITG, wil Dr. Gryseels wijzen op positieve resultaten in Afrika : “In landen als Mali, Togo, zelfs nog in sommige delen van Zaïre is het ITG erin geslaagd een duurzame zelfgedragen gezondheidszorg mee gestalte te geven. “

PROF. DR. BRUNO GRYSEELS (ITG). “De link tussen multidisciplinair onderzoek en praktijk te velde maakt het Tropisch Instituut zo uniek. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content