Trevi ontwikkelt index voor vastgoedmarkt
Vastgoedmakelaar Trevi heeft een index samengesteld waarmee investeerders en eigenaars de tendensen op de residentiële vastgoedmarkt kunnen volgen.
Gaat de vastgoedmarkt stijgen of dalen? Is het nu het moment om te kopen of te verkopen? Om een antwoord te vinden op die vragen, moet de lokale makelaar terugvallen op zijn persoonlijke ervaring of buikgevoel. “De enige barometers waarover we op dit ogenblik beschikken, zijn gebaseerd op statistieken die al door de actualiteit achterhaald zijn,” stelt Eric Verlinden, bestuurder van de Groep Trevi. Vandaar zijn ambitieuze idee om een nieuwe referentie-index samen te stellen die snel objectiveerbare gegevens over de nationale markt schift en weegt.
“Het is de bedoeling om aan investeerders en privé-eigenaars een indicatie te geven van de tendens in de drie gewesten van het land,” licht Verlinden toe. “We blijven de markt dus macro-economisch benaderen, behalve als zou blijken dat er zich significante structurele verschillen zouden voordoen. Maar op dit ogenblik zien we geen merkelijke verschillen tussen de drie regio’s.” Verlinden beantwoordt aan de vraag van de grote Belgische operators, maar ook van de buitenlandse investeerders, die gewend zijn om dit soort informatie bij hen thuis te krijgen.
Hoe wordt de index bepaald?
Om een betrouwbare index te krijgen, moeten de berekeningen berusten op de vraagprijzen van meer dan 4000 vastgoedobjecten die in de drie maanden vóór de samenstelling te koop aangeboden werden. Er wordt een dubbele weging doorgevoerd: volgens de aard van het onroerend goed en volgens de provincie. De berekening voor de maanden oktober, november en december 2004 heeft op die manier geleid tot een referentie-index 100 op 1 januari 2005. Verlinden: “Onze index zal om de zes maanden opduiken, al sluiten we niet uit dat we hem in de toekomst elk trimester zullen publiceren als de markt daarom vraagt.”
De volgende index zal dus begin december 2005 worden vrijgegeven. Die zal al enkele indicaties geven ten opzichte van de eerste significante resultaten van juni, toen de index op 103,16 stond. “Als hij tegen het einde van het jaar op 107 staat, weten we meteen dat de prijzen van het vastgoed in België met gemiddeld 7 % gestegen zijn,” merkt Verlinden op.
Als eerste hulpmiddel in zijn genre op de Belgische residentiële markt, schuift de Trevi-index vooral een algemene tendens vooruit. “Je kunt er niet uit afleiden dat een bepaald type onroerend goed in een bepaalde wijk met 10 % in waarde gestegen is in een jaar tijd, want het is moeilijk om op korte termijn zulke nuances aan te brengen,” zo anticipeert Verlinden mogelijke kritiek. “Soms verschillen de prijzen van de ene straat tot de andere. En als we per streek werken, hoe kunnen we dan Knokke en Middelkerke met elkaar vergelijken? Bovendien wijst de ervaring op het terrein uit dat wanneer de residentiële markten stijgen, ze over het algemeen overal stijgen. Sommige kunnen misschien iets teruglopen, maar andere stijgen dan weer iets meer. Het is zoals de Bel20: het ene aandeel daalt, het andere stijgt, maar de algemene beurstrend blijft identiek.”
Philippe Coulée
De berekeningen berusten op de vraagprijzen van meer dan 4000 vastgoedobjecten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier