TotalEnergies koopt groenestroomproducent uit voor 1,5 miljard euro

FILED - 21 January 2022, Berlin: The logo of the energy company TotalEnergies is pictured at one of its gas stations in Berlin. Photo: Fabian Sommer/dpa © Fabian Sommer/dpa

Elektriciteits-, gas- en oliereus TotalEnergies koopt de groenestroomproducent Total Eren uit. De Franse groep telt 1,5 miljard euro neer om zijn belang van 29,2 procent op te trekken tot 100 procent.

Total Eren werd in 2012 opgericht onder de naam Eren Re als dochter van de Luxemburgse groep Eren. In 2017 kreeg TotalEnergies voor 237,5 miljoen euro 23 procent van de groenestroomproducent in handen. Dat belang bouwde het daarna uit tot bijna 30 procent.

Na de afronding van de overname zal Total Eren worden opgenomen in de energietak van TotalEnergies, met een positieve impact van 160 miljoen euro op het bedrijfsresultaat. De Franse groep ziet zijn opwekkingscapaciteit aandikken met 3,5 gigawatt aan zonne-, wind- en waterkrachtenergie verspreid over meer dan twintig landen.

Bovendien heeft Total Eren nog 10 gigawatt aan groene capaciteit in de pijplijn zitten. Recent ging het nog een partnerschap aan om in Kazachstan mee te investeren in een groot windenergieproject met batterijopslag, met een prijskaartje van 1,4 miljard dollar. Het bedrijf heeft ook projecten rond groene waterstof lopen in Noord-Afrika, Latijns-Amerika en Australië.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content