Torens van hoogmoed
Toulouse werd in de middeleeuwen slapend rijk dankzij de lakennijverheid. Van dat roemrijke verleden blijven vandaag alleen nog de trotse torens over.
Op de piepkleine binnenkoer staat een reuzentoren van wel dertig meter. Het bouwwerk stamt uit 1535 en werd opgericht door ene Arnaud de Brucelles, een Brusselse Vlaming en een suksesvol zakenman.
De oude binnenstad van Toulouse, hoofdstad van de Midi-Pyrénées en op tachtig kilometer van de Spaans-Franse bergketen, telt een vijftigtal torens. Allemaal minimum vijftien meter hoog, en met bovenaan een zijtorentje. Die torens zijn nauwelijks bruikbaar : een wenteltrap beslaat de hele ruimte, leidt naar één of twee kamertjes bovenaan. Het geheel werd bekroond met een dakterras. “De meeste eigenaars versperren vandaag de toegang tot het terras,” mompelt een student. “‘s Nachts klauterden dronken Toulousains op het terras en bekogelden voorbijgangers met hun lege flessen. Vandaar.”
De toren van Arnaud de Brucelles behoort tot de allermooiste. Maar iedereen die het in Toulouse rond 1500 maakte, was het zichzelf verplicht zo’n tour d’orgueil neer te poten. Het kamertje in de zijtoren werd dan gebruikt als kantoor. Schatkist en waardepapieren werden er opgeslagen. Toulouse had rond 1500 nog meer merkwaardige trekjes in petto. Elke geslaagde zakenman probeerde zo snel mogelijk de nobele titel Capitoul te behalen : dat leverde niet alleen een zitje in het stadsbestuur op, maar vooral belastingvrijstelling.
Die titel halen, was rond 1500 trouwens niet overdreven moeilijk. Uit Toulouse komt de spreuk pays de Cocagne. Slapend rijk worden, gebeurde met de typisch streekgebonden (blauwe) pastelplant. Vlaamse, Bretoense, Engelse lakenwevers maakten hun mooiste tapijten met de plant uit de Midi-Pyrénées. Tussen 1463 en 1562 toch, want daarna wrong de goedkope konkurrent indigo(plant) uit Zuid-Amerika Toulouse de nek om. Ook al probeerde Napoleon met protektionistische maatregelen de handel nieuw leven in te blazen.
Van dat roemrijke verleden blijven vandaag alleen de trotse torens over. Andere “hoogvliegers” brengen op de drempel van de 21ste eeuw welvaart in de stad. In het hoofdkwartier van Aérospatiale worden immers de Airbussen gebouwd.
WOLFGANG RIEPL
Tweemaal per dag vertrekt op Zaventem een Saab van Brit Air naar Toulouse. Wie een weekendje naar Toulouse trekt, twee keer overnacht, betaalt slechts één overnachting. Inlichtingen : Office de tourisme de Toulouse, Donjon du Capitole, square Charles de Gaulle, 31000 Toulouse. tel. 00/33/61.11.02.22.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier