Topvrouwen strijden om titel van meest verdienstelijke vrouwelijke ondernemer

Markant, het netwerk voor ondernemende vrouwen, bekroont in samenwerking met Trends, KBC, Unizo en Vlerick Management School voor het elfde jaar op rij een verdienstelijke vrouwelijke ondernemer met de Womed Award. De jury selecteerde de drie finalisten.

Inge Lefevre (38) nam in 2004 L&D Jet Techniek over van haar ouders, tegen marktvoorwaarden. Het bedrijf dat zich specialiseert in snijden met water kreeg er dat jaar nog het zusje L&D Speed Cutting bij. Het zusterbedrijf is actief in het snijden met laserstralen. De klantenportefeuille breidde Lefevre de afgelopen jaren uit met bedrijven die werken in de luchtvaart-, ruimtevaart- en voedingsindustrie.

De samengetelde nettowinst steeg daarop in 2007 tot 184.865 euro op een samengetelde omzet van 3,05 miljoen. Maar de opgetelde omzet daalde in 2008 naar 2,81 miljoen euro, de opgetelde nettowinst naar 38.200 euro. De ingenieur verbaasde de jury toch met haar strijdvaardigheid. Lefevre betaalde na het topjaar 2007 haar leningen vervroegd terug en herstructureerde haar bedrijven vorig jaar. Ze bereidt nu alles voor om in het najaar als eerste in Europa actief te zijn in het snijden voor microtechnologie.

Nathalie Vleeschouwer (42) startte in 1990 haar eigen winkeltje in Antwerpen met 7500 euro. Daar verkocht ze de zwangerschapskledij die ze ontwierp. Ondertussen gaat haar merk Fragile over de toonbank bij eigen boetieks en multimerkenwinkels van IJsland tot Japan. Vleeschouwer ontwerpt nog altijd, maar heeft de teugels ook goed in handen bij haar overkoepelend bedrijf Natale.

De totale omzet van Natale bedroeg 4,1 miljoen euro in 2008, bijna een miljoen meer dan in 2006. Het resultaat van het boekjaar klokte in 2008 af op 591.064 euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2006. Ook van de groeimogelijkheden in de toekomst kon Vleeschouwer de jury overtuigen. Ze plant de komende jaren nog enkele winkelovernames. Die ziet Vleeschouwer als een noodzakelijk kwaad nu veel kleinhandelaars het moeilijker krijgen en de verkoop van Fragile terugvalt in de multimerkenboetieks.

Sylvia Roels(35) richtte Winlock Systems op in 1997, samen met haar man en een zakenpartner. Na het overlijden van haar man in 2000 nam ze zijn aandelen over. Sinds begin vorig jaar staat Roels helemaal alleen aan het roer van de producent van brandveilige poorten. Sea Invest, Katoen Natie en Essers zijn maar enkele van haar klanten.

Winlock Systems sloot 2008 af met een bedrijfsresultaat van 325.475 euro, een stijging van 45.368 ten opzichte van 2006. De brutomarge bedroeg 1,28 miljoen euro in 2008, dat is 193.197 euro meer dan in 2006. Roels geeft toe dat de omzet in 2009 stabiliseerde, maar verzekert tegelijk dat het rendement nu 10 procent hoger ligt door een aangepaste aankooppolitiek. De jury waardeert ook haar toekomstvisie. Winlock Systems kan in ons land alleen nog groeien door overnames. Omdat Roels vindt dat de Belgische overnameprooien niet voldoende aansluiten, zoekt ze naar groei in het buitenland.

UITGEBREIDERE PORTRETTEN EN FILMPJES OVER DE KANDIDATEN VINDT U OP www.trends.be. Daar kunt u tot en met 15 februari stemmen op uw favoriete kandidate. De winnares wordt bekendgemaakt op 17 maart.

Fotografie Pat Verbruggen

Door Sjoukje Smedts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content