Topman van een “bedrijf in de puberteit”
Een moeilijk jaar achter de rug hebben en toch tevreden terugblikken. Zo vat de Duitse topman Frank Morich zijn eerste 365 dagen bij het biotechnologiebedrijf Innogenetics samen.
Ik ben erg blij met de heropleving van onze beurskoers,” zegt Frank Morich. Hij is sinds een jaar de chief executive officer (CEO) van het beursgenoteerde biotechnologiebedrijf Innogenetics. Het slabakkende aandeel kreeg recentelijk na een erg slecht jaar nog eens een fikse koersopstoot. Dat heeft Innogenetics te danken aan Roche. Het Zwitserse concern lanceert een test voor het opsporen van bloedvergiftiging en betaalt royalty’s aan het Gentse biotechnologiebedrijf.
Nieuws dat goed werd onthaald, was het afgelopen jaar bij Innogenetics eerder uitzonderlijk. Toen Morich een jaar geleden aan zijn opdracht begon, leek de onderneming nochtans op het goede spoor te zitten. Amper enkele maanden na de aanstelling van Frank Morich wist Innogenetics 34,5 miljoen euro vers kapitaal op te halen. Dat geld was specifiek voor de diagnosticatak van het bedrijf bedoeld. De topman legt de lauweren voor die kapitaalverhoging bij zijn voorganger. “Toen ik hier kwam, moest ik eerst het personeel en de specifieke sterktes van Innogenetics leren kennen,” zegt Morich. “De strategie om de commerciële slagkracht van de diagnosticatak uit te bouwen, stond hier al op de rails.”
Het is de tak therapeutica, het andere been waarop Innogenetics steunt, die vorig jaar voor veel kopzorgen en oningevulde verwachtingen zorgde. In juni 2005 maakte Innogenetics de resultaten bekend van de klinische proeven met zijn therapeutisch vaccin tegen hepatitis C. Daaruit bleek dat patiënten met het middel van Innogenetics positief reageerden, maar het verschil met de groep die een placebo kreeg toegediend, was miniem. Het bedrijf besliste daarop de klinische proeven te verlengen met twee jaar en de financiële markt reageerde ontgoocheld.
“We trokken de juiste conclusie,” zegt Morich. “Het was niet leuk te moeten vaststellen dat meer onderzoek nodig is, maar aan de andere kant is dat typisch voor echt pionierswerk. Columbus zocht een alternatieve route naar India en ontdekte Amerika. Ik ben er alvast van overtuigd dat wij een zeer belangrijke wetenschappelijke bijdrage leverden aan de kennis over hepatitis C.”
Morich, die in een vorig leven mee aan de top van het chemische concern Bayer stond, vergelijkt bedrijven graag met mensen. Voor hem zit Innogenetics nog in de puberteit en vertoont het dus een nogal grillig karakter. “Bij Innogenetics is de emotionele band met kleine investeerders veel intenser. Ze tonen voortdurend interesse en willen heel hard dat we slagen in ons opzet. Daarmee omgaan, was moeilijker dan gedacht. Als CEO moet ik niet alleen de juiste beslissingen nemen, het is ook belangrijk dat ik erin slaag met de emoties van de beleggers om te gaan.”
IS: CEO van het beursgenoteerde biotechnologiebedrijf Innogenetics.
R.B.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier