Tomorrow Never Dies

De zeventiende James Bond-film grijpt meer dan ooit terug naar de succesformule van “Goldfinger” : spectaculaire stunts, exotische locaties, vrouwelijk schoon en adembenemende actietaferelen.

James Bond Never Dies. Zo zou men met een knipoogje naar de titel van de nieuwste James Bond-film de vijfendertigjarige filmcarrière van de Britse geheim agent kunnen omschrijven. ” Tomorrow Never Dies” is inmiddels de zeventiende (officiële) Bond-film. Zonder moeite overleefde 007 generaties toeschouwers en de verschillende genrebestuivingen binnen de filmindustrie : terwijl de Bond van ” Doctor No” (1962) en ” From Russia with Love” (1963) een creatie van wijlen Albert R. Broccoli en zijn toenmalige zakenpartner Harry Saltzman nog in de koele spionagesfeer van de Ian Fleming-romans te situeren viel, evolueerde 007 vanaf ” Goldfinger” (1964) tot een superheld die met behulp van vernuftige gadgets de wereld van rampen redt. Het scenario staat in dienst van de spectaculaire stunts, de exotische locaties, het vrouwelijk schoon en de adembenemende actietaferelen.

In “Tomorrow Never Dies” neemt Bond ( Pierce Brosnan voor de tweede maal in de rol van 007) het op tegen de megalomane mediamagnaat Elliot Carver (rol van Jonathan Pryce), die de wereldmacht wil veroveren. Vanuit zijn Stealth-boot keldert Carver een Brits oorlogsschip in Chinese wateren. Hij ontvreemdt er een nucleair bewapende raket en lokt bijgevolg een oorlog uit tussen China en Groot-Brittannië. James Bond wordt door M (vertolkt door Judy Dench) gemobiliseerd om Carvers imperium te ontmantelen.

“Tomorrow Never Dies” bevat alle denkbare Bond-ingrediënten. In plaats van de Britse automerken Aston Martin en Lotus bestuurt Bond sinds “Goldeneye” een BMW. Een beetje naar het voorbeeld van “Goldfinger” worden alle extra’s van de BMW tijdens een waanzinnige autoachtervolging in een parkeergarage opgebruikt. Het attractiepunt van “Tomorrow Never Dies” is een duizelingwekkende achtervolging op de motor in Saigon. De onderwaterscènes, de Bond-girls en stunts die gewoonlijk alleen Superman kan klaren, worden in de zeventiende Bond netjes gedoseerd. Opmerkelijk is dat Bond na de aids-paranoia uit ” The Living Daylights” het opnieuw met drie vrouwen mag doen. Hoewel het uitgesproken seksisme uit de Bond-films van de jaren zestig en zeventig sinds de jaren tachtig politiek correct werd aangepast, bezwijkt de vrouw hoe koppig en heroïsch ook willens nillens voor de charmes van de meesterspion.

“Tomorrow Never Dies” biedt geen verrassingen, wel de geweldige en gestroomlijnde ontspanning eigen aan de reeks.

Piet Goethals

Tomorrow Never Dies Geen verrassingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content