TOMATENOORLOG

Met VS

René De Ridder, voorzitter van het Verbond van de Belgische Tuinbouwveilingen, schuwt geen harde taal. “De Verenigde Staten houden onze tomaten buiten,” verklaart hij. “Sinds enkele maanden is er een economische oorlog aan de gang.”

Volgende maand plant een Belgische delegatie een bezoek aan Washington. Professor Danny Degheele (Universiteit van Gent) en een vertegenwoordiger van het federale ministerie van Landbouw zullen een bezoek brengen aan het US Department of Agriculture (USDA). Onderwerp van discussie : de afkeuring van onze tomaten door het USDA. Sinds enkele jaren doen de Vlaamse telers immers aan macrobiologische bestrijding van ongedierte (mineervliegjes) door roofinsecten (de macrolofus predator) in te schakelen. Maar het (erg strenge) USDA is niet te spreken over het feit dat er restanten van de vliegjes op de groenten blijven zitten.

Zegt De Ridder : “Het USDA gaat niet objectief tewerk. Het misbruikt zijn macht om de Vlaamse zendingen buiten te houden.” De grootste importeur van tomaten uit België (1129 ton of 55 % van de totale uitvoer richting VS) is Coosemans Inc., dat geleid wordt door Vlamingen. Danny Coosemans noemt De Ridders bewering volkomen uit de lucht gegrepen : “Wie een klein beetje de Amerikaanse realiteit kent, weet dat de USDA een instituut is, dat echt wel wat anders te doen heeft dan zich te bekommeren over, ocharme, 2000 ton tomaten die uit België komen.”

Coosemans neemt sinds enkele maanden trouwens bijna uitsluitend tomaten uit Nederland af. De reden ? “Het Nederlandse Centraal Bureau der Tuinbouwveilingen (CBT) stelt zich garant voor zijn producten,” aldus Rudi Coosemans, die de Vlaamse poot van Coosemans bemant. “Als de USDA Nederlandse tomaten afkeurt, betaalt de CBT de kosten (reiniging van de tomaten of koopprijs, inbegrepen transportkosten) terug.”

“Wij vinden het niet meer dan logisch dat een verkoper, wij dus, de gevolgen draagt als zijn product niet beantwoordt aan de vereiste kwaliteitsnormen,” zo verantwoordt de CBT-woordvoerster vanuit Nederland deze politiek.

De Vlaamse Dienst Agro-Marketing (VLAM) tracht het federale landbouwministerie te overtuigen om ook financieel tussen te komen als de Belgische tomaten worden afgekeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content