Tom Wenseleers ‘Situatie is veel minder explosief’

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames als gevolg van covid-19 zit weer in de lift. Moeten we ons opmaken voor nieuwe maatregelen? Tom Wenseleers, biostatisticus van de KU Leuven beantwoordt onze vragen.

1 Hoe alarmerend is het stijgende aantal besmettingen?

“Dankzij de hoge vaccinatiegraad stijgt het aantal nieuwe infecties veel minder snel dan vorig jaar. Wel wordt nog 3 procent van de gevallen een week later opgenomen in een ziekenhuis. Maar de kans op een overbelasting van de ziekenhuizen lijkt bijna onbestaande. Vooral het niet-gevaccineerde deel van de bevolking tekent voor het stijgende aantal opnames.”

2 Wat bij een samenloop van een griepepidemie en een covid-19-golf?

“Dan kan het moeilijker worden, maar de situatie is veel minder explosief dan vorig jaar. De cijfers stijgen, maar binnen de perken. Covid-19 heeft nog geen volledig endemisch karakter. Het toenemende aantal besmettingen bij 60-plussers is wel zorgwekkend. Ik raad iedereen aan zich te laten vaccineren, en 65-plussers voor hun boosterprik te gaan.”

3 Er zijn de jongste tijd geen nieuwe varianten die besmettelijker of dodelijker zijn. Hoe moeten we dat interpreteren?

“We hebben nog geen sterk bewijs van varianten die een voordeel hebben ten opzichte van de deltavariant. Wel bestaat er een kans dat er in de deltalijn een gevaarlijkere variant ontstaat. Wereldwijd sterven er volgens The Economist nog zo’n 28.000 mensen per dag aan covid-19. Maar de cijfers evolueren in de goede richting. De kans is klein dat er mutaties opduiken waarbij de vaccins geen bescherming meer bieden tegen ernstige ziekte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content