TOEGEPASTE KUNST

Met het zelfdragend trapsysteem van het Ardooise AVC behoort omslachtig puzzelwerk bij de constructie van trappen tot het verleden.

Creativiteit en inzet heten de leuzen van de nv AVC uit Ardooie. Dooddoeners waarmee zowat elk bedrijf uitpakt, maar zaakvoerder Arnold Vanhee mag de slogans met recht en reden gebruiken. Twintig jaar lang was de man immers beeldend kunstenaar. Tot hij in 1989, op 39-jarige leeftijd, zijn eenmanszaak Arnold Vanhee Constructies (vandaar AVC) startte. Nauwelijks anderhalf jaar later werd het bedrijf omgevormd in een nv. Vandaag geeft AVC werk aan 23 mensen, en haalde in 1997 een omzet van 95 miljoen frank. En dat nochtans in een sector waar concurrentie troef is: de constructie van profielen, ramen en deuren in aluminium, staal en inox. “We zoeken steeds de creatievere dingen,” verklaart Arnold Vanhee het succes. “We maken kleine series, moeilijker constructies en speciale gevels. We hebben een studiebureau met vier mensen, dat ook de grotere projecten aankan.”

Vandaar dat Arnold Vanhee met enkele mooie referenties kan uitpakken. AVC tekende voor de ijzeren interieurs van de hoofdzetel van de Kredietbank aan de Molenbeekse Havenlaan. Het bedrijf creëerde de kapelvormige koepel op de gevangenis van St.-Michiels in Brugge. En de microchips van Alcatel-Mietec worden bewaard in inox opbergsystemen van AVC. “Ook de particuliere markt is belangrijk, met 45% van de omzet. Onze export bestaat uitsluitend uit veranda’s voor Duitsland, goed voor een tiende van de omzet.”

Arnold Vanhee Constructies komt bovendien met een eerste standaardproduct op de markt. Een zelfdragende trap, die de consument heel eenvoudig kan opbouwen door het in elkaar klikken van de op maat gezaagde treden. AVC heeft al een patent voor de zelfdragende trap. “We krijgen geregeld bestellingen voor trappen. Dat vergt steeds veel studiewerk, voor de breedte, de hoogte en de zwaarte van de te bouwen trap. Ik wou een standaardtrap maken, met profielen in voorraad. Wie de zelfdragende trap bestelt, krijgt hem meteen geleverd. In enkele seconden is hij opgesteld,” demonstreert Arnold Vanhee in de eigen toonzaal. De trap kan tot achttien treden dragen, de maximale belasting bedraagt een halve ton per vierkante meter. De zelfdragende trap, die samen met het Instituut voor het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek in de Industrie ( IWT) werd ontwikkeld, wordt sinds kort gecommercialiseerd. AVC sleepte op de jongste editie van de Brusselse uitvindersbeurs Eureka alvast de gouden medaille in de wacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content