TOEGEPASTE ACADEMICUS
De raad van bestuur van Gimvindus heeft zich op intellectueel vlak versterkt. Cynthia Van Hulle (39 j.), gewoon hoogleraar faculteit Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) van de KU-Leuven, is bestuurder geworden bij de holding die de vroegere textiel-, staal- en scheepsbelangen van het Vlaams Gewest beheert. Een van Van Hulles specialiteiten : voorbereiding op een beursgang. “Dat komt nog wel van pas,” voorspelt Roger Malevé, topman bij Gimvindus.
Cynthia Van Hulle, afkomstig uit Stekene, haalde haar licentiaatsdiploma handels- en financiële wetenschappen aan het Vlekho en ging dan naar de KU-Leuven voor een doctoraat toegepaste economische wetenschappen. In de corporate finance-sfeer zocht ze naar een thema : correcte methodologieën bij investeringsbeslissingen. “Zeer theoretisch,” waarschuwt ze.
Net voor het afronden van haar doctoraat werd ze met een beurs voor een jaar naar Yale University gestuurd. Nadat ze in ’83 haar doctoraatstitel behaalde, keerde ze er nog een half jaartje terug. “In Yale heb ik gewerkt met Steve Ross, een mogelijke Nobelprijswinnaar,” zegt Van Hulle. “Hij heeft het multifactormodel ontwikkeld om rendementen op de beurs te voorspellen. Vandaag is hij partner bij een van de grote Amerikaanse investment bankers.”
Onmiddellijk na haar terugkomst in Leuven werd Van Hulle eerstaanwezend assistent. In ’84 begon ze les te geven. Het jaar nadien lokte het buitenland weer : in een uitwisselingsprogramma kon ze naar de prestigieuze University of Chicago gaan. In ’87 werd ze als eerste vrouw op het departement Economie docent, daarna hoofddocent, hoogleraar en in ’93 gewoon hoogleraar, telkens als eerste vrouw. Van Hulle is ook professor aan het Interuniversitair Centrum in de Financiële Analyse en buitengewoon hoogleraar aan het Ufsia. Aan de Amerikaanse Columbia University was ze gastprofessor.
“Mijn onderzoek van de laatste jaren handelt over de problemen bij de beursgang van ondernemingen, over corporate governance en holdings, en overnames,” zegt Cynthia Van Hulle. “Ik volg ook de vernieuwingen op de financiële markten, de optiemarkt bijvoorbeeld.”
Bedrijfservaring heeft Van Hulle al met in-company-opleidingen. Dat zijn programma’s die op maat gemaakt worden voor bedrijven : advies en opleiding. Maar het bestuursmandaat bij Gimvindus is wel de eerste officiële functie buiten de academische wereld. “Men is me komen vragen en ik heb niet lang moeten nadenken,” verklaart Van Hulle. “Dit lijkt me interessant. Ik kom nu al wel veel in bedrijven, maar een zetel in de raad van bestuur geeft toch een heel ander standpunt en is uiterst interessant voor mijn onderzoek naar corporate governance. Voor hen kan ik iets bijbrengen, denk ik, met mijn expertise in corporate finance en in het evalueren van projecten.”
Het bestuursmandaat bij Gimvindus is redelijk intensief met tien vergaderingen per jaar. “Tegen een beperkte bezoldiging,” verzekert Van Hulle. En met al dat onderzoek nationaal en internationaal haar lesopdrachten, bedrijfsprogramma’s erbij moet Cynthia Van Hulle het antwoord naar eventuele hobby’s schuldig blijven.
CYNTHIA VAN HULLE (KU-LEUVEN/GIMVINDUS) Grote intellectuele bagage kan Gimvindus van pas komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier