To brexit or not to brexit
Verlaat Groot-Brittannië de Europese Unie of niet? Premier David Cameron had de Britten beloofd dat ze zich voor of tegen het lidmaatschap van de Unie mochten uitspreken. Daarom wordt op 23 juni een referendum georganiseerd. Tot dan hebben voor- en tegenstanders de tijd om zich uit te putten in argumenten om de bevolking te overtuigen.
Moeilijk te becijferen
Over de impact van een brexit op de Britse economie zijn de meningen verdeeld. Er zijn zo veel parameters om rekening mee te houden, terwijl ook de macro-economische omgeving een belangrijke rol speelt. De Bank of England doet zelfs geen poging om de gevolgen te becijferen. De consensus bij de commerciële banken is dat de economische groei in Groot-Brittannië aanvankelijk zal terugvallen door meer handelsbelemmeringen, lagere buitenlandse investeringen en een lager vertrouwen bij consumenten en bedrijven. Door de eigen soepelere, monetaire politiek en een goedkope munt zou de groei vanaf 2019 echter hoger liggen dan in een scenario waarin Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft. Die laatste aanname is bijzonder interessant, want de studies gaan er dus van uit dat het Britse pond (GBP) per definitie zal verzwakken tegenover de valuta van de belangrijkste handelspartners, met voorop uiteraard de euro (EUR) en de dollar (USD).
De financiële markten wachten niet af tot 23 juni om posities in te nemen. De EUR-GBP-verhouding bereikte vorige zomer een dieptepunt op 0,69. Dat niveau werd opnieuw getest in november, maar intussen is de EUR/GBP geklommen naar 0,775. Wie denkt dat het opwaartse potentieel daarmee opgebruikt is, neemt er het beste eens de langetermijngrafiek van de EUR/GBP bij. In de zomer van 2011 noteerde het valutapaar tegen 0,9, terwijl in 2009 nog bijna de pariteit tussen beide munten werd bereikt. De GBP verloor ook flink wat terrein tegenover de USD: van 1,71 in 2014 naar 1,39 begin deze week.
Speculatief of defensief
Beleggers kunnen anticiperen op schommelingen in het GBP via afgeleide producten. Er zijn twee manieren om die producten te gebruiken: speculatief of defensief. Wie speculatieve posities inneemt, wil zonder meer inspelen op de verwachte volatiliteit van het GBP. Wie activa in GBP bezit (bijvoorbeeld Britse aandelen of een termijnrekening in GBP), kan dezelfde afgeleide producten ook defensief inzetten.
BNP Paribas Markets biedt verschillende turbo’s long en turbo’s short aan met zowel de EUR/GBP als de GBP/USD als onderliggende waarde. De spread bedraagt daarbij gemiddeld 4 eurocent. Ook ING heeft sprinters op beide valutaparen in het aanbod, maar het verschil tussen aan- en verkoopkoers loopt bij die uitgever op naar 6 eurocent. Wie zich tot de EUR/GBP beperkt, is het beste gediend bij Goldman Sachs Markets (GS Markets), dat een spread van slechts 3 eurocent aanrekent. De hefbomen zijn bij valuta traditioneel erg hoog. Dat komt door de lage nominale waarde van het onderliggende valutapaar, waardoor ook de procentuele schommelingen meestal gering blijven.
Scenario 1 gaat uit van een verdere verzwakking van de GBP. We zijn van oordeel dat het opwaartse potentieel van de EUR tegenover de Britse munt hoger ligt dan bij de USD. We concentreren ons daarom op de EUR/GBP turbo long. Wie voor de GBP/USD als onderliggende waarde kiest, moet dus een turbo short kopen als hij een stijging van de Amerikaanse munt verwacht.
EUR/GBP Turbo Long (gemiddeld risico)
Isin-code: NL0011053137
Munt: EUR
Financieringsniveau: 0,67
Referentieprijs: 0,7775
Stoploss: 0,677
Hefboom: 7,1
Koers: 14,1/14,13
Bij deze turbo long van GS Markets met de EUR/GBP als onderliggende waarde ligt de stoploss net onder het dieptepunt van vorig jaar. Op dit moment ligt de actuele referentieprijs daar 15% boven. Dezelfde uitgever biedt nog drie turbo’s long aan met een nog hogere stoploss en hefboom, voor wie bereid is meer risico’s te nemen.
EUR/GBP Turbo Long (laag risico)
Isin-code: NL0011053152
Munt: EUR
Financieringsniveau: 0,57
Referentieprijs: 0,7775
Stoploss: 0,576
Hefboom: 3,71
Koers: 29,96/29,99
Beleggers die liever op veilig spelen, kunnen voor een lagere stoploss kiezen. Dat gaat dan wel gepaard met een lagere hefboom. In het bovenstaande voorbeeld ligt de EUR/GBP 35% boven dat stoplossniveau.
Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat de peilingen in aanloop naar het referendum frequent zullen schommelen. De kans is daarom groot dat de GBP op een bepaald moment een tegenbeweging maakt en een deel van het verlies goedmaakt. In dat tweede scenario kan dus voor een EUR/GBP turbo short of een GBP/USD turbo long worden gekozen. Wij kiezen in dit voorbeeld voor een turbo long van uitgever BNP Paribas Markets met de GBP/USD als onderliggende waarde.
GBP/USD Turbo long (hoog risico)
Isin-code: NL0011655139
Munt: EUR
Financieringsniveau: 1,227
Referentieprijs: 1,39
Stoploss: 1,2638
Hefboom: 8,27
Koers: 1,55/1,56
Merk op dat bij de GBP/USD de spread slechts 1 eurocent bedraagt. Het verschil tussen referentieprijs en stoploss bedraagt 10%.
Met een EUR/GBP turbo short kunnen beleggers ook op een tussentijds herstel van de Britse munt inspelen.
EUR/GBP Turbo Short (gemiddeld risico)
Isin-code: NL0011053079
Munt: EUR
Financieringsniveau: 0,91
Referentieprijs: 0,7775
Stoploss: 0,898
Hefboom: 5,8
Koers: 17,27/17,3
De stoploss bij deze turbo short van uitgever GS Markets bevindt zich 15% boven de referentieprijs. Als de EUR/GBP boven dat niveau stijgt, wordt de turbo automatisch beëindigd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier