Tiptoh – Melk van erwten
Te zoet, weinig voedzaam, bevatten allergenen. Ondanks de toenemende populariteit beantwoorden plantaardige melkvervangers niet altijd aan de wensen van de consument. Met Tiptoh, melk gemaakt van erwten, willen Arnaud Muylaert en Louis Curtil daar verandering in brengen.
Hoe ontstond het idee? De jeugdvrienden delen een bezorgdheid om het klimaat. Tijdens de lockdown van 2020 kwamen ze na experimenten en een uitgebreid marktonderzoek uit bij spliterwten als basis voor plantaardige melk. “Als we ecologie, de nutritionele waarde en de toepassingsmogelijkheden samen bekijken, zijn spliterwten een bijzonder interessant ingrediënt”, legt Louis Curtil uit.
Waarom erwten? Volgens de oprichters is er minder water nodig om erwten te telen dan om koe-, amandel- of rijstmelk te produceren en heeft de teelt een positief effect op de bodemkwaliteit. Op sojamelk na is het proteïnegehalte van erwtenmelk bovendien als enige vergelijkbaar met dat van koemelk. Consumenten hoeven zich ook geen zorgen te maken over intolerantie of overmatig oestrogeen, want de erwtenmelk van Tiptoh is vrij van de meest voorkomende allergenen. “Wij noemen het de ideale eco-nutribalans”, vertelt Arnaud Muylaert.
Zijn er concurrenten? Met Tiptoh gaan de twee ondernemers als eersten in België merken als Vly, Sproud en Mighty Pea achterna. Naast hun Original en Chocolate wil Tiptoh in 2022 ook een ongezoete allrounder toevoegen aan zijn gamma. “Onze Unsweetened moet het Zwitserse zakmes voor de plantaardige keuken worden”, vertelt Muylaert. “Hij is zowel geschikt voor cappuccino’s als voor bechamelsaus.” Tiptoh hoopt in 2022 op een doorbraak in de retail.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier