Tip Van Cash
BASF is ‘s werelds grootste chemiebedrijf. Het bedrijf is in bijna alle eindmarkten van de chemiesector aanwezig. Het is opgedeeld in zes divisies.
Chemicals De chemicalsdivisie produceert producten voor diverse industriegroepen, waaronder de elektronica-, constructie-, textiel-, automotive-, farmaceutische en landbouwindustrie.
Plastics De plasticsdivisie is actief in de auto- en de elektronica-industrie en in huishoudapparaten en sport- en vrijetijdsproducten. Ook in de bouwsector worden onder meer schuimen van BASF gebruikt voor isolatie. De polyurethanen zijn erg veelzijdig en vinden hun toepassing in autozetels, bedmatrassen en isolatieschuim voor koelkasten.
Performance Products Deze divisie heeft tot doel producten te leveren die de klanten toelaat hun producten en activiteiten te versterken. De producten geven specifieke karakteristieken aan dagelijkse producten zoals luiers, papier, voedingssupplementen of UV-filters voor zonnebeschermingsproducten. De acquisitie van Ciba versterkt bovendien de bestaande activiteiten van BASF en vergroot het portfolio met onder meer plastic additieven voor waterbehandeling en mijnoplossingen.
Functional Solutions Deze divisie zoekt naar innovatieve producten voor vooral de auto- en bouwsector. Het gaat onder meer over industriële coatings, betonadditieven en constructiesystemen.
Agricultural Solutions De landbouwdivisie van BASF houdt zich hoofdzakelijk bezig met gewasbescherming. Bovendien wordt er ook naar oplossingen gestreefd voor een grotere landbouwefficiëntie (onder andere meststoffen) en gezondere en herbruikbare materialen.
Oil & Gas BASF is de grootste Duitse producent van olie en gas en legt de focus op exploratie en productie in ‘rijke’ regio’s in Europa, Noord-Afrika, Zuid-Amerika, Rusland en de Kaspische zee. Samen met Gazprom is het bedrijf ook actief in transport en opslag van gas in Europa.
Koopwaardig
Het eerste kwartaal van 2010 was na een moeilijk 2009 alvast bevredigend. De globale omzet ging er met 26 % op vooruit, vooral gedreven door de chemicals en performance products. Alleen olie & gas deed het wat minder. Dat was hoofdzakelijk te wijten aan lagere gasprijzen. Ook aan de winstgevendheid is sterk gewerkt. Zo steeg de ebit of bedrijfswinst in het eerste kwartaal met 98 % tot bijna 2 miljard euro. Eind 2009 had BASF een schuldgraad van 79 %. Op basis van de winstverwachting voor 2010 (winst per aandeel van 3,47 euro) noteert BASF aan een koers-winstverhouding van 12,9, ten opzichte van meer dan 20 voor de chemiesector. Ook op het vlak van de EV/ebitda noteert BASF met een korting ten opzichte van de sector (EV/ebitda van 5,74, tegenover 6,94).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier