TIMEMANAGEMENT
Al vanop de schoolbanken zag Jean Van Milders de behoefte van autobestuurders en hun medereizigers aan een café, restaurant en hotel om te verpozen tijdens lange ritten. Pas vele jaren later stichtte hij Carestel, dat inmiddels ook langs de internationale wegen actief is.
Jo Lernout en Pol Hauspie overhandigden bij het begin van hun toen nog kleine bedrijf alle werknemers een charter met de “Visie voor de toekomst van spraaktechnologie”. De ambitie was zo overweldigend, dat de missie onhaalbaar leek. Vandaag, bijna tien jaar later, blijken alle punten werkelijkheid.
Eric Van der Meeren herkneedde het kleine meubelbedrijf van zijn vader tot Evan Design Meubelen, een stijlvolle meubelfabriek met internationale allure. Hij palmde al tal van prijzen in voor het beste designmeubel. De jongste jaren liet hij de zaak over aan zijn twee zonen en realiseerde hij zijn echte jeugddroom: het maken van bronzen beelden met de mens als onuitputtelijk thema.
Deze en andere ondernemersvoorbeelden grijpt Paul Meert in zijn jongste boek, Nu-management, aan om erop te wijzen dat de echte leiders een sterke visie ontwikkelen en deze tot uitvoering brengen op het geschikte ogenblik. Daarvoor is een gezonde portie lef, moed en zelfvertrouwen nodig. Maar ook een juiste ingesteldheid en een accurate tijdsbeleving vormen essentiële bijdragen tot het succes. Dat Meert daarop hamert, mag niet verbazen. Hij verwierf immers faam als trainer in timemanagement. De afgelopen jaren heeft hij dit concept vernieuwd tot een totale tijdsbeleving. Zin voor een evenwichtig leven en stressmanagement maakten uitdrukkelijker hun intrede.
Al deze aspecten komen ook tot uiting in Nu-management, waarin Meert ons op het hart drukt dat we meer moeten genieten van het ogenblik. Uiteraard is dit geen boek dat alleen maar het plukken van de dag of het ogenblik (het carpe momento) propageert. Meert wil ons weliswaar meer laten genieten, maar dan moeten we ook de mogelijkheden van elk nu-moment maximaal benutten. Dan moeten de meesten onder ons alvast voor een mentale koersverandering kiezen. Volgens de auteur is 95% van onze gedachten immers gericht op de toekomst of het verleden. We sleuren te veel ballast mee uit het verleden en piekeren te zwaar over de toekomst. Daardoor missen we hier en nu kansen.
Meert brengt deze benadering in contact met kwaliteitsmanagement, klantgerichtheid en gedreven ondernemerschap. Vaak verwijst hij ook naar het privé-leven. Nu en dan verankert hij zijn betoog zelfs in de boeken van Deepak Chopra en Co, waardoor er ook wat New Age-rook opkringelt.
Paul Meert, Nu-management – Instant Quality Management. Roularta Books, 108 bz., 750 fr.
LDD
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier