TIJDELIJK GEBOEKT

J ean-Jacques Vastiau (52) is, na een carrière bij IBM en een zestal jaren consultancy- en interimopdrachten, wel wat gewoon. En toch is hij erg onder de indruk van de snelheid waarmee hij door de stad Antwerpen werd aangesteld als interimmanager voor de stedelijke bibliotheken. Vastiau werd aangezocht door de interimmanagementpoot van Ernst & Young Consultancy. “Op maandagmorgen werden vijf kandidaten geïnterviewd,” zegt hij. “In de namiddag heeft men beslist, de donderdag van dezelfde week keurde het schepencollege de beslissing goed en de week daarop, op dinsdag 1 juni, zat ik hier.”

Vastiau studeerde in 1970 af als burgerlijk ingenieur in Leuven. Na zijn studies trok hij naar IBM. Drieëntwintig jaar bleef hij daar, met functies in België en Zaïre: in de verkoop, marketing en management, voor pc’s, middelgrote en grote systemen, zowel voor de privé- als de openbare sector. In 1991 werd hij door IBM aangesteld als manager van Tournet, een bedrijfje opgericht door onder andere IBM om een informaticanetwerk voor de toeristische industrie op te zetten.

Vastiau kreeg bij Tournet de smaak te pakken van het zelfstandig zijn. In 1993 verliet hij IBM met een gouden handdruk. “Goed goud,” zegt hij. Anderhalf jaar leidde hij DBM Synergy, een IBM-agent. In 1995 stapte Vastiau over naar de zelfstandige consultancy: business proces reengineering en interimopdrachten. Hij richtte zijn eigen managementvennootschap op en werd partner van Thesaurus, een vennootschap die onderhandelings- en managementbijstand levert. Tussen 1996 en juli 1998 werkte Vastiau bij Areopa van Ludo Pyis. “Ik probeerde structuur te krijgen in Areopa. Maar ik zat niet op dezelfde golflengte als Pyis.”

En dus ging Vastiau weer eigen paden bewandelen: consultancy en interimopdrachten bij een reeks kleinere en startende bedrijven. Tot Ernst & Young hem kwam vinden voor de stad Antwerpen.

“Ik ben de eerste interimmanager in Antwerpen en wellicht de eerste in een openbaar bestuur in België,” zegt Vastiau. Zes maanden krijgt hij om een reorganisatie van de Antwerpse bibliotheken “uit te vinden en door te voeren”. Het gaat om 28 bibliotheken en ruim 200 werknemers. “Operationele problemen zijn er niet echt,” zegt hij. “Het gaat ook niet om meer doen met minder. Ik moet vooral zorgen voor het dynamiseren van het beleid.”

Vastiau heeft geen bibliotheekervaring, maar vindt dat geen tekort. “Ik ben goed omringd,” zegt hij. Hij leest wel wat, maar dan vooral tijdschiften. Wordt hij wel aanvaard door het personeel? Vastiau: “De verwachtingen zijn hooggespannen, zowel bij het college als bij de basis. Er leeft een gevoel van: misschien zal hij ons kunnen helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content