‘Tijd voor een vrouwelijke voorzitter’

Maria-Clara Van den Bossche

WIE

Maria-Clara Van den Bossche (27)

IS

Voorzitter van het Vlaams Pleitgenootschap (VPG)

WAS

“Al aan de Universiteit Gent ontwikkelde ik een passie voor mensenrechten. Later specialiseerde ik me in die materie aan de Universiteit van Nottingham en tijdens een stage bij de Europese Commissie. Uiteindelijk kwam ik in het litigation team van Hakim Boularbah terecht, de referentie in transnationale geschillen. Met hem zette ik de stap naar Loyens & Loeff.”

WIL

“Als voorzitter van het VPG sta ik aan het hoofd van de Brusselse Nederlandstalige balievereniging. Die draagt enerzijds bij aan het samenhorigheidsgevoel van de Brusselse advocaten en staat ook in voor permanente vormingen. We hebben overleg met andere organen zoals de Nederlandstalige Orde van Advocaten van de Brusselse Balie, de stagecommissie en we vertegenwoordigen de Brusselse balies bij andere balies in binnen- en buitenland. Het is een mini-onderneming waar veel bij komt kijken.

“Ik vond het ook hoog tijd dat er nog eens een vrouwelijke voorzitter kwam. Het VPG werd opgericht in 1891 en sindsdien ben ik nog maar de negende vrouw die de voorzittershamer in handen krijgt.

“De continuïteit van de vereniging waarborgen is een prioriteit voor mij. Ook van de digitalisering van de vereniging moet voort werk worden gemaakt. Er zijn ook wel wat sociale activiteiten waar nieuw leven ingeblazen mag worden. Eigenlijk is dit voorzitterschap een deeltijdse baan die erbovenop komt, maar de ervaring en de menselijke relaties die ik kan uitbouwen, maken het zeker de moeite waard. Ik sta er niet alleen voor en kan rekenen op de hulp van een sterke bestuursploeg.”

VRIJE TIIJD

“Ik ben dol op de natuur en reizen, ook muziek is een grote passie. Ik speel cello. ‘Een dag zonder muziek is een dag niet geleefd’, is mijn motto.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content