Tiger Woods is er klaar voor

TIGER WOODS De Amerikaan wil nog altijd een recordaantal grandslamtoernooien winnen. © Getty Images

Al meer dan vier maanden ligt de PGA Tour stil. Voor Tiger Woods zou dat wel eens een zegen kunnen zijn. De Amerikaan was in mineur aan het nieuwe jaar begonnen, want hij miste in februari de cut in de Genesis Invitational en gaf daarna, in maart, forfait voor het WGC Mexico en het Players Championship. Volgens geruchten was Woods opnieuw op de sukkel met zijn rug en leek het helemaal niet zeker meer dat hij in april aan de afslag zou kunnen komen van de Masters van Augusta, waar hij zijn titel moest verdedigen. De lockdown van de greens lijkt dus op een perfect moment te zijn gekomen, want Woods kreeg tijd om zijn rug te verzorgen.

De vroegere nummer één van de wereld komt heel ambitieus aan de afslag van het Memorial Tournament, een toernooi in het Amerikaanse circuit. In mei was Woods in Florida al even te zien in een exhibitietoernooi, waar hij met zijn vriend Phil Mickelson geld inzamelde voor de ziekenhuizen. Maar deze keer is het opnieuw een serieus toernooi: de Memorial is een van de meest prestigieuze evenementen van het seizoen. Het toernooi wordt ieder jaar gespeeld op het parcours van Muirfield Village in Ohio, dat werd getekend door de grote Jack Nicklaus. Woods heeft altijd een zwak gehad voor die jaarlijkse afspraak. Hij nam er al vijf keer de trofee in ontvangst, de jongste keer in 2012. Op zeventien deelnames finishte hij er negen keer in de top tien en dertien keer in de top 25.

Voor Woods is de Memorial een belangrijke test. De 44-jarige Amerikaan stond eind 2019 op de zesde plaats in de wereld en is teruggevallen naar de veertiende plaats, maar hij brandt nog van ambitie, vooral in de grandslamtoernooien. Tiger won in zijn carrière vijftien majors en droomt er nog altijd van het record van Jack Nicklaus (18 overwinningen) te evenaren of te verbeteren. In 2020 staan nog drie majors op het programma: de USPGA, de US Open en uiteraard de Masters. Het favoriete toernooi van Tiger Woods is uitgesteld tot november en wordt dus een heel ander evenement dan wat we op de vertrouwde datum in de lente kenden. Maar het parcours blijft uiteraard hetzelfde: een dat op de maat van Woods is gesneden.

Ryder Cup schuift op

Het gezond verstand heeft het gehaald. De Ryder Cup was in september gepland op het parcours van Whistling Straits (Wisconsin), maar wordt dan toch met een jaar uitgesteld. De voorbije weken wilden geruchten dat de legendarische tweejaarlijkse wedstrijd tussen de beste Amerikanen en Europeanen zou worden gespeeld zonder publiek. Maar onder druk van de topspelers is die optie uiteindelijk van tafel geveegd. “Een Ryder Cup zonder publiek is compleet zinloos”, zeiden Rory McIlroy en Brooks Koepka.

Met een pandemie die nog helemaal niet onder controle is in de Verenigde Staten, grote onzekerheid over reizen en een eventuele quarantaine, en een kwalificatiesysteem dat door de lockdown helemaal ontwricht is, leek een annulatie de enige echte optie. De Ryder Cup wordt vanaf 2021 dus gespeeld in de onpare jaren, zoals oorspronkelijk het geval was. Dat veranderde toen de editie 2001 werd uitgesteld na de aanslagen van 11 september.

Voor Thomas Pieters is het uitstel goed nieuws. De Antwerpenaar stond niet goed geklasseerd om op een kwalificatie te hopen, maar heeft nu een jaar om daar iets aan te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content