Tiger stopt

Tiger Woods stopt een half jaar. Maar zal hij rust kennen?

Tiger Woods wil eventjes op adem komen. Zes maand lang zal hij geen toernooi spelen. Hij wil rust nemen, want vindt dat hij de voorbije weken te veel van zichzelf heeft gevraagd. Eigenlijk had hij moeten zeggen: “omdat ik een schietschijf ben geworden”. In de Verenigde Staten lijdt het imago van Woods onder twee toch wel ophefmakende zaken.

Zo is er de reclamespot die hij draaide voor Buick, een van zijn persoonlijke sponsors. Omdat de vereniging van Amerikaanse televisieacteurs (de Screen Actors Guild) staakte, bood Woods zich voor de opnames aan in het Canadese Toronto. In juli had hij nog “uit respect voor de SAG” geweigerd een spotje voor Nike te draaien. Het probleem is dat Woods eigenlijk lid is van de SAG: men verwijt hem te hebben gekozen voor corporate America en niet voor zijn collega’s. De syndicale vereniging herinnert er aan dat wielrenner Lance Armstrong onlangs bedankte voor een hele reeks filmpjes om de staking niet te breken. Komt daarbij dat Woods op 18 augustus weigerde in Los Angeles voor de rechters van de SAG te verschijnen.

De tweede affaire heeft meer met golf te maken. Woods besliste dit jaar niet langer met balletjes van het merk Titleist te spelen maar koos voor de Tour Accuracy, een nieuwe bal van Nike. Hij maakte die wissel voor de US Open, een toernooi dat hij won. Maar op 22 augustus volgde een klacht van Public Remedies Inc., een vereniging die het economische landschap in het oog houdt. Wegens bedrieglijke reclame. De promotie die Woods maakte voor het balletje van Nike was onaanvaardbaar omdat hij niet zelf met de bal speelde, zoals hij beweerde. Nike legde daarna uit dat Woods met een iets hardere bal speelt dan het type dat hij aanprees. In de klacht vroeg Public Remedies aan Nike om zijn loon voor het filmpje door te storten aan de golfwereld. Waarop Nike antwoordde dat het balletje van Woods binnenkort in de winkels zou liggen. De bal werd trouwens goedgekeurd door de US PGA. Bij Nike vinden ze het onaanvaardbaar dat moeilijk wordt gedaan over een bal die “in alle opzichten identiek is, met die uitzondering dat de bal van Tiger 5% harder is dan de bal die in de handel wordt verkocht. Omdat de balletjes van Tiger, als gevolg van zijn swing, sneller slijten. Bovendien is het materieel van de profspelers altijd lichtjes aangepast.”

Een bewering die wordt ontkend door Titleist en Callaway, waar ze bevestigen dat het materieel van hun profspelers (balletjes en clubs) precies hetzelfde is als wat in de handel te vinden is.

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content