Thys doet de deur open
Group Thys is vooral bekend van zijn binnendeuren, maar ze maakt ook keukens en parket. Doe-het-zelfzaken verkopen hun pakketten met deurblad, deurkast en deurbeslag die je zelf in elkaar moet steken.
BENNY DEBRUYNE
1 Precieze afstellingen
Deuren lijken heel triviaal, maar ze zijn verrassend ingewikkeld. Het deurblad wordt in een deurkast uit planken geplaatst. In de deurkast en -blad zijn groeven of openingen gefreesd voor de scharnieren en het slot. Op de plaats waar de deurkast wordt vastgevezen tegen de muur wordt er een slaglat of listel geplaatst die de schroeven bedekt en tegelijk als deurstopper fungeert zodat de deur niet naar de andere kant doordraait.
2 Deurkast
Het verhaal van een deur begint met aangeleverde mdf-platen uit België of Duitsland die van de stapel worden genomen en automatisch worden verzaagd op de juiste lengte. Deze planken worden later de deurkast waarin de deur komt te staan. Zes panelen komen tegelijk naar voren op de paneelzaag en worden met een drukbalk vastgezet. Deze platen worden op de juiste breedte in planken gezaagd. Van de afvalstukken worden de slaglatjes gemaakt. Deze machine verzaagt een volle vrachtwagen platen per dag, goed voor 2000 deuren.
3 Groeven
Met een andere machine freest de werknemer meteen ook over de hele lengte van de planken een groef. In deze groef komt de slaglat (de deurstopper). Hij freest ook een groef voor het slot. Het is millimeterwerk om elke groef, elk gaatje op de juiste plaats te maken zodat alle onderdelen in elkaar passen. Daarom zijn de machines bij Group Thys zo afgesteld dat ze slechts één bepaalde taak uitvoeren. Dat vermijdt fouten bij het frezen en zagen.
4 Deurblad
Hier zie je hoe een machine in het deurblad een opening freest. Dat wordt de opening waarin het slotmechanisme wordt aangebracht. Aan de andere kant van de deur worden groefjes gefreesd voor de scharnieren. Dit is precisiewerk, want de groeven moeten op de juiste plaats komen zodat scharnier en slot net goed vallen.
5 Innovatieve scharnieren
Thys maakt de scharnieren en sloten niet zelf, maar koopt ze aan. Het onderwierp ze met zijn leverancier aan een grondig innovatietraject. Vroeger moesten winkels deuren op voorraad houden die links opengingen en deuren die rechts opendraaiden omdat de scharnieren en sloten verschilden. “Door scharnieren en sloten uit te vinden die aan alle kanten opengaan, hoefden winkels maar één deur meer in voorraad te hebben.”
6 Glad hout
Na het vele zaagwerk is het hout nog ruw. De kantenboordmachine werkt deur en planken af door er een zachte kantboord aan te schuren of te lijmen. Het merendeel van de productie is bestemd voor huizen in België. Elk land heeft zijn afmetingen. Een standaarddeur in België is 2015 millimeter hoog, een deur in Frankrijk 2040 millimeter en in Italië 2010 millimeter.
7 De klant wacht niet dankzij de voorraad
Group Thys wil meteen leveren als de klant bestelt. “We werken met een minimum- en maximumstock. Als de voorraad van een product onder een bepaald aantal gaat, dan plaatst ons informaticasysteem automatisch een order om dat product bij te maken.”
8 Elk deurgeheel een streepjescode
Als er een bestelling binnenloopt, wordt de juiste deur van het schap genomen en op de verpakkingsmachine gelegd. Het juiste deurbeslag (scharnieren, slot,…), de planken voor de deurkast en de listel worden op de deur gelegd om er één pakket van te maken. Elk pakket en elk product krijgt een streepjescode.
BENNY DEBRUYNE, FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier