Thuiswinst in US Open

BROOKS KOEPKA De Amerikaan heeft nog meer in zijn mars. © BEL

De US Open lijkt hem op het lijf geschreven. Een jaar na zijn overwinning op het parcours van Erin Hills heeft Brooks Koepka opnieuw de US Open gewonnen, deze keer op de greens van Shinnecock Hills. Daarmee wordt hij de zevende speler in de geschiedenis die zijn titel in dit toernooi van de Grand Slam kan verlengen. De vorige speler die daarin slaagde, was Curtis Strange in 1988 en 1989.

Koepka schrijft daarmee een mooi verhaal. Amper een paar maanden geleden leek de carrière van de Amerikaan even in gevaar toen hij een ingewikkelde operatie aan de linkerpols onderging. Dat hij erbovenop is, bewees hij met zijn overwinning in de US Open, waarmee de man uit Florida naar de vierde plaats in de wereld klimt. Met de terechte ambitie nog beter te doen: kenners weten dat de Amerikaan nog meer in zijn mars heeft. Koepka is nog maar 28 jaar en fysiek bijzonder sterk. In de media krijgt hij minder aandacht dan zijn landgenoten Dustin Johnson, Jordan Spieth, Justin Thomas of Rickie Fowler, maar hij is misschien wel een completere speler. Koepka heeft niet alleen een supersonische drive, maar is ook heel goed in het korte spel en de putting. Op het parcours van Shinnecock Hills maakte hij het verschil met die troeven.

Het weer en vooral de strakke wind zorgden ervoor dat het gevreesde parcours (par 70) er nog moeilijker bij lag en het kleinste foutje genadeloos werd afgestraft. Koepka getuigde van een feilloze technische beheersing en een groot tactisch inzicht. Zondag, de laatste toernooidag, speelde hij onder hoge druk, maar hij bleef opvallend rustig en haalde het met een slag voorsprong op de Engelsman Tommy Fleetwood, die een uitstekende laatste ronde neerzette.

Iets minder dan drie maanden voor de Ryder Cup maakten de Amerikanen grote indruk. Vier thuisspelers finishten in de top vijf van het toernooi. Bovendien was het al de vijfde keer op rij dat een Amerikaan de zege pakte in een major. Dat is een wake-upcall voor de Europese topspelers die volgende maand aan de afslag van de British Open komen.

Shinnecock Hills maakte heel wat slachtoffers. Verscheidene topspelers gingen onderuit. Sommigen haalden zelfs de cut niet, zoals Martin Kaymer (+18), Jon Rahm (+15), Sergio Garcia (+14), Jason Day (+12), Rory McIlroy (+10) of Jordan Spieth (+9). Tiger Woods (+10) was ook al vroeg uitgeschakeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content