Thuishulpplatform voor buren

© PN
Karin Eeckhout Journalist en factchecker bij Knack

Toen de vader van François Gerard chronisch ziek werd, kon de formele thuiszorg geen antwoord bieden op zijn zorgbehoefte. Het leidde tot de oprichting van Helpper.be.

Mijn vader kon niet de gepaste hulp krijgen op de momenten dat hij die nodig had”, zegt François Gerard. Uiteindelijk vond de familie een particulier bereid de zorg op de noodzakelijke momenten op te nemen. “Particulieren zijn vaak flexibeler, zeker als ze in de buurt wonen”, stelt Gerard, die dacht dat hij niet de enige kon zijn met dit probleem en de site Helpper.be ontwikkelde – met dubbele p omdat het gaat om particulieren die particulieren helpen.

Wie hulp nodig heeft, maakt een profiel aan op de site en geeft aan om welke taken het gaat. Voor kinderen of huisdieren zorgen, een zieke of oudere gezelschap houden, boodschappen doen of koken. Helpper zoekt in een straal van één kilometer iemand die hulp kan bieden. De start-up screent de kandidaat-helpers en de hulpvrager heeft het laatste woord over de voorgestelde hulp.

Een helpende buur verdient 7 euro netto per uur, de aanvrager betaalt 9,80 euro per uur. “Met het verschil van 2,80 euro bekostigen we ook de verzekering. Dan begrijp je dat we het van de grote aantallen moeten hebben om een rendabel bedrijf te worden.” Dat is ook de reden waarom het bedrijf al vijf vaste medewerkers telt. “Het moet snel gaan. Ook omdat je een groot aantal ‘helppers’ en hulpvragers nodig hebt om een goede match te vinden.”

Sinds Helpper eind augustus van start ging in Gerards thuisstad Antwerpen, zijn daar 110 helpers en 70 aanvragers geregistreerd. Op 11 oktober werd Helpper in Gent gelanceerd, Brussel volgt begin volgend jaar. “Het is de bedoeling het systeem over het hele land uit te rollen”, vertelt Gerard.

Behalve Gerard is ook Partena Promeris, de groep boven Partena Ziekenfonds, aandeelhouder. “Maar we werken ook samen met andere ziekenfondsen, woon-zorgcentra, huisdokters, apothekers, ziekenhuizen en OCMW’s. Zij maken onze diensten bekend bij hun leden of patiënten. Wat wij doen is een flexibele aanvulling op het zorgaanbod.”

KARIN EECKHOUT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content