Thuis in Japan

Delmulle-Danilith, in België goed voor één nieuwe woning per dag, verkent het buitenland. £ Het bouwbedrijf tekent vandaag, 24 april, een contract voor de levering van 250 woningen Belgian Houses in Japan.

Voor de 75-jarige bouwfirma Delmulle-Danilith is 24 april 1997 een speciale dag. Een delegatie van het Japanse bouwconcern Tekken (75 miljard frank omzet) komt vandaag in het schilderachtige Wortegem-Petegem het contract ondertekenen voor een eerste lot van 250 woningen (later uitbreidbaar tot 1000). Het contract heeft een minimale waarde van 500 miljoen frank. In augustus 1997 zal in een residentiële buurt van de Japanse hoofdstad Tokio het eerste Belgian House het levenslicht zien.

“De Japanners hebben hun zinnen gezet op ons bouwsysteem, dat uniek is in Europa,” vertelt verkoopdirecteur Tom Vanderbauwhede. “En dat zal ons bedrijf grondig dooreenschudden. 250 woningen in Japan is niet weinig. Momenteel bouwen we er jaarlijks 300 in eigen land. Voor een kmo als de onze, die goed is voor 960 miljoen frank omzet, is de Japanse bestelling dan ook een ommezwaai. Niet alleen inzake omzet, maar ook op organisatorisch vlak.”

UNIEK PROCÉDÉ.

In de Belgische bouwwereld neemt Delmulle een aparte plaats in. Het begon allemaal in 1960, toen Daniel Delmulle vader van de huidige gedelegeerd bestuurders Geert, Eddy, Rudy en Philippe Delmulle van het tijdverslindende metselwerk afwilde. “Hij was een visionair,” zegt Geert Delmulle over zijn vader. Daniel Delmulle introduceerde een tot op vandaag uniek procédé : een huismuur die machinaal én uit één stuk wordt opgetrokken. De voordelen : tijdwinst (de woningen zijn in vier maanden klaar), het bouwen is minder onderhevig aan weersomstandigheden en door de strikte controle van het machinepark kan steevast dezelfde kwaliteit worden gegarandeerd.

In de inkomhal van de kmo, pal op de provinciegrens tussen Oost- en West-Vlaanderen, heeft Delmulle zijn credo breed uitgesmeerd : een charter waarin de firma zich engageert om kwaliteit en niets anders dan kwaliteit af te leveren. Afgaande op de interne groei van, en de externe belangstelling voor het zogenaamde Danilith-procédé, is niets uit dat credo gelogen. Het omzetcijfer uit midden de jaren tachtig (400 miljoen frank) klom midden de jaren negentig tot 1 miljard frank. De slogan “We bouwen één woning per dag” wordt door de Delmulles zonder veel problemen in de praktijk omgezet.

“Toch wilden we de zaak niet boven ons hoofd laten groeien,” zegt Geert Delmulle. “De voorbije jaren kozen we bewust voor consolidatie. Groeien is één zaak, maar intern moet je ook kunnen volgen. Met de Japanse bestelling kunnen we nu wél uit de voeten.”

Volgens Tom Vanderbauwhede is alles in gereedheid gebracht om de zon te laten rijzen boven Wortegem-Petegem. Zo stapt Delmulle over van een éénploegensysteem naar een tweeploegensysteem. De kmo, die vandaag 262 personeelsleden telt, zal enkele tientallen nieuwe jobs creëren. “Want wat vandaag in Japan kan, moet ook elders lukken,” zegt Vanderbauwhede.

Alle bouwmaterialen die nodig zijn om de Danilith-woningen in Tokio op te trekken, worden af fabriek geleverd en verscheept vanuit Antwerpen. De Japanse partner Tekken zal, onder supervisie van Delmulle, het Belgische procédé implementeren op het terrein. Vanderbauwhede : “Tekken, een naam als een klok in de industriële bouw, koestert ook de ambitie om te scoren op de markt van de privé-woningen. Het Belgian House heeft hun harten gestolen en ze willen dat als dusdanig lanceren op de markt. De Japanse bestelling wordt gespreid over tien jaar.”

EXPORT.

Export is een relatief nieuw begrip voor Delmulle. In 1993 werden in Nederland 40 Belgische woningen neergepoot. In 1994 waren er dat 65, in 1995 71, in 1996 86 en dit jaar vermoedelijk 130. Insiders keken dan ook niet verbaasd op toen Delmulle op 19 november 1996 laureaat werd van de Gouden Klomp 1996, een bekroning voor succesvolle Belgische ondernemingen in Nederland.

Dit jaar duikt het Delmulle-procédé ook voor het eerst op in Berlijn. “We bouwen er vijf privé-woningen,” zegt Vanderbauwhede. “Het is een begin, maar de Duitse markt oogt veelbelovend. In Mönchengladbach hebben we zopas een eigen verkoopkantoor geopend. Met de firma Allkauf, gespecialiseerd in woningbouw, sloten we een commercieel akkoord.”

Stap voor stap wil Delmulle nu ook andere markten ontdekken. Tom Vanderbauwhede : “Het tweeploegensysteem dat we introduceren naar aanleiding van de bestelling in Japan, willen we in de toekomst zonder meer behouden. Want eerlijk : dit smaakt naar meer.”

K.C.

GEERT EN EDDY DELMULLE EN TOM VANDERBAUWHEDE (DELMULLE-DANILITH) Contract voor de bouw van 250 woningen in Tokio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content