Three Kings

Three Kings is een politiek incorrecte film over de Golfoorlog, waarin bittere ernst wordt gekoppeld aan hilarische humor en de stoutmoedigheid van een avonturenfilm.

Three Kings speelt zich af aan het einde van de Golfoorlog. Operatie Desert Storm was eigenlijk al een film op zich: de manier waarop CNN verslag uitbracht van de oorlog had meer weg van een perfect georchestreerd televisiefeuilleton dan van de weergave van een politiek conflict. Het uitbrengen van T-shirts, videocassettes en boeken kort na de oorlog versterkte nog dit entertainmentgevoel.

David O. Russells pittig geschreven en krachtig geregisseerd Three Kings haalt, onder zijn hoog ontspanningsgehalte, fel uit naar George Bush’ desastreuze buitenlandse politiek van toen. Three Kings doet denken aan Robert Altmans MASH, maar deelt diens anti-patriottisch gevoel niet. Russells satire is politiek incorrect, maar doet morele vragen rijzen voor de verschillende partijen van het conflict. Zowel de Amerikanen, de Iraakse rebellen als Saddam Hoesseins soldaten krijgen in Three Kings een spreekbuis. Russells film is radicaal in zijn standpunten, conventioneel in plotopbouw, surrealistisch grappig en gedurfd in vertelstijl.

In de openingsbeelden vraagt een soldaat: ” Are we shooting people, or what?“, waarop hij prompt de in de verte bespeurde Irakees neerknalt. Tot groot jolijt van zijn makkers die hier hun eerste vijand zien afschieten. De absurditeit van oorlogsvoering ten voeten uit. Russell volgt vier soldaten-avonturiers (vertolkt door George Clooney, rapper Ice Cube, ex-rapper Mark Wahlberg en de cineast Spike Jonze) die op zoek gaan naar het goud dat Saddam gestolen heeft van de Koeweiti.

Russell ensceneert de gevechtssènes in een cinéma vérité-stijl. Het gebruik van excentrieke camerastandpunten, overbelicht beeldmateriaal, afgebleekte kleuren, archiefbeelden en een hoogst beweeglijke camera beklemtonen de chaos en geven de film een immense vitaliteit en dynamiek. Staaltjes van Russells surrealistische en inktzwarte humor zitten in scènes waarin de brokken van een opgeblazen koe op de protagonisten terechtkomen of waarin de vernietigende impact van een kogel wordt geïllustreerd met een close-up van het projectiel dat zich door de menselijke organen boort. Om nog te zwijgen van de Mercedessen en Rolls-Royces, Louis Vuitton-zakken en gsm’s die onder de Iraakse woestijn verborgen liggen. Three Kings biedt naast de actie en de humor een verbijsterend ontluisterende kijk op de echte Golfoorlog.

piet goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content