THORSON. HET MASKER VOOR SNURKERS

Snorstop garandeert u en uw partner rustige nachten.

“De laatste vier maanden van 1994 had ik gerekend op 600 verkochte toestellen ; het zijn er maar 200 geworden, ” zegt Jo Colpaert uit Berchem. Colpaert, in een ander leven lerares Frans, thans invoerster van de Snorstop, schrijft dat toe aan het distributiesysteem, dat tot nog toe enkel via apoteken loopt. “Die rekenen zo’n 8000 frank aan, maar doen niet de moeite om de gebruiksaanwijzing te lezen, ” beweert ze ontgoocheld. Daarom wil ze binnen de kortste keren een eigen verkoopnet uitbouwen. Via advertenties, onder meer in Fit & Gezond en het Zondagsblad, verkoopt ze nu rechtstreeks aan partikulieren. “Dit loopt veel vlotter. ” Midden februari is ze begonnen met de uitvoer naar Frankrijk, via een verdeler van hoorapparaten.

Ruim 50 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen zouden er elke ochtend humeurig bijlopen omdat een snurkende partner hun nachtrust verknalt. Al jaren onderzoekt de Duitse pneumoloog dokter Wirth in zijn slaapcentrum in Hannover het hoe en waarom van het menselijk snurkgedrag. Na negen jaar studie kwam hij onlangs met een vrij afdoend en gebruiksvriendelijk antisnurkapparaatje op de proppen : de Snorstop. Het ding lijkt veel op het slaapmaskertje dat je op interkontinentale vluchten krijgt. Aan de binnenkant van dat masker zit een elektronische detector, een uit de ruimtevaart afgeleid produkt. Als die mikroprocessor een snurkgeluid opvangt, worden er rode lichtimpulsen uitgezonden die zelfs in de diepste slaap waarneembaar zijn. Ze wekken de snurker niet, maar doen hem/haar wel een andere positie kiezen, zodat het snurken ophoudt. Het toestel werkt op batterijtjes zoals in horloges of hoorapparaten.

“Na anderhalve fles cognac zal je er wel doorheen snurken, maar in normale omstandigheden heeft 90 procent van de mannen er baat bij. Bij vrouwen helpt het haast altijd, ” beweert een overtuigde Jo Colpaert. Via relaties kwam ze in kontakt met Snorstop-producent Bruckhoff. Die vroeg haar de Duitstalige bijsluiter in het Nederlands, Frans en Spaans te vertalen. Colpaert zag meteen de potentiële afzetmarkt voor zo’n produkt en omdat Bruckhoff toch op zoek was naar een Belgische invoerder, besloot ze het er zelf maar op te wagen. In september 1994 ruilde Colpaert haar voltijdse baan voor een deeltijdse opdracht en richtte het eenmansbedrijfje Thorson op. Naast Snorstop verdeelt dat ook nog toestellen en units voor neus-, keel- en oorspecialisten en pneumologen. Het antisnurkmasker wordt momenteel nog intensief getest in de slaaplaboratoria van Saint-Luc (UCL) en Sint-Rafaël (KU-Leuven).

JO COLPAERT (THORSON) De rechtstreekse verkoop aan partikulieren verloopt veel vlotter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content