Thomas Detry is sterk bezig

THOMAS DETRY "Voorlopig loopt alles naar wens en volgens plan." © BI

Thomas Detry, een van ’s lands drie topspelers, is heel sterk aan het seizoen begonnen. In de Europese Tour liet hij vier uitstekende prestaties optekenen: tiende in HongKong, negende in Abu Dhabi, 22ste in Dubai en 23ste in Maleisië. In de Race to Dubai staat hij op de twintigste plaats. Anders bekeken: het jaar is nog maar begonnen en de 25-jarige Brusselaar heeft al een grote stap gezet naar een kaart voor seizoen 2019.

Daarmee trekt Detry eigenlijk gewoon de lijn door. Sinds hij in juni 2016 naar de professionals overstapte, is het altijd hard blijven gaan. Hij raasde als een sneltrein door de Challenge Tour en zette een puik eerste seizoen neer in de European Tour, waar hij werd uitgeroepen tot een van de rookies van het jaar. “Ik vond inderdaad heel snel een goed ritme”, blikt Detry terug. “Maar ik kon ook rekenen op de goede raad van Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts. Ik beschouw hen een beetje als mijn grote broers in het circuit.”

Detry, die in het golfwereldje Tom wordt genoemd, heeft op korte termijn een hele reputatie verworven. “Hij heeft een uitzonderlijke baltoets”, zeggen zijn coaches Michel Van Meerbeek en Jérôme Theunis. “Van een zeer hoog technisch niveau. Bovendien is hij mentaal zeer sterk en pikt hij goede raad zeer snel op.”

In de Verenigde Staten combineerde Detry de golfsport met een businessopleiding aan de universiteit van Illinois. Daar kweekte hij zijn winnersmentaliteit. Hij oogt altijd heel discreet en misschien zelfs een tikje schuchter, maar in realiteit laat hij zich drijven door een sterke wilskracht en een scherpe ambitie. “Voorlopig verloopt alles naar wens en vooral ook volgens plan”, zegt hij. “Maar dan iets sneller: ik bereikte in anderhalf jaar wat ik aanvankelijk in drie jaar wilde doen. Ik moet nu proberen een nog grotere stap te zetten. Dit jaar zou ik graag mijn eerste toernooi in de Europese Tour winnen, een plaats in de top honderd afdwingen en deelnemen aan een eerste Grand Slam-toernooi. Als ik verder kijk, dan ambieer ik een deelname aan de Amerikaanse PGA Tour en de Ryder Cup.”

Ambitieus, maar sportief niet onhaalbaar. Vorig jaar won Detry al bijna het toernooi van München, waar hij tweede werd. Dit seizoen kan hij samen met zijn nieuwe caddie – de Ier Ryan McGuigan – dus iets hoger mikken. “Waarom niet? Hij gaat er iedere dag op vooruit”, zegt Jérôme Theunis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content