Thematische fondsen: een evenwichtige keuze in moeilijke tijden
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Het zijn geen makkelijke tijden voor wie wil beleggen. De Europese rentes staan laag, vele beurskoersen zitten in een dalende trend en geopolitieke spanningen hebben ook hun impact op de groeilanden. Wat is dan een goede strategie om toch uitzicht te hebben op een rendement op middellange en lange termijn? We vroegen het aan Guy Janssens en Valerie de Gheldere van BNP Paribas Fortis.
De economische politiek van de Amerikaanse president Trump heeft een wereldwijde impact, ook als het op beleggen aankomt. Guy Janssens: “De Amerikaanse beurs is sterk gestegen als gevolg van optimisme over Trumps beleid. Een belangrijke driver voor die groei was tot voor kort ook de prestatie van de technologische bedrijven Google, Apple, Facebook en Amazon. Maar intussen zien we toch een correctie op de markten met ook een dalende trend in Amerika.”
Groot renteverschil tussen VS en Europa
Een ander fenomeen dat de markten onder druk zet, is het oplopende verschil tussen de Amerikaanse en Europese tienjarige rente. “In de VS stijgt die tot boven de 3 procent, in Duitsland ligt ze op amper 0,32 procent. Het risico is niet denkbeeldig dat Amerikaanse beleggers hun aandelen zouden verkopen om de winst om te zetten in een veilige overheidsobligatie met een rendement van 3% of meer. Dat zou de Amerikaanse beurzen zeker op verlies zetten.”
In Europa is de verwachting dat de rente ook zal stijgen, maar het lage rendement blijft een stimulus om te beleggen in aandelen. Guy Janssens: “In Europa is de tendens daarom om niet teveel obligaties aan te houden en op zoek te gaan naar aandelen in defensieve sectoren of sectoren met een groot groeipotentieel. Zelf verwachten wij veel van bedrijven die kiezen voor duurzaamheid of thema’s die verband houden met de sociaal-maatschappelijke behoeften van de toekomst.”
Smart cities
Vandaag leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Tegen 2050 zal dat 70 procent zijn. Dat zorgt voor grote uitdagingen om die steden leefbaar te houden. Valerie de Gheldere: “Steden moeten voorzien in voldoende woongelegenheid, nieuwe infrastructuur en een betere luchtkwaliteit. Al die zaken openen mogelijkheden voor diverse sectoren. Denk aan de bouwsector die voor duurzame, CO2-neutrale gebouwen moet zorgen, de evolutie naar elektrische mobiliteit, de nood aan telecomdiensten of meer kinderopvang… Smart cities bieden zeker een mooi potentieel voor de toekomst.”
Daaraan gelinkt is er de toenemende vraag naar duurzame energie en water. “De vraag naar water stijgt tegen 2030 met 40 procent, de behoefte aan energie met liefst 50 procent. Bedrijven die werk maken van hernieuwbare energie en cleantech zijn dus interessant. Ook alles wat met watervoorziening, -infrastructuur en -zuivering te maken heeft, biedt een duidelijke beleggingsopportuniteit”, vult Guy Janssens aan.
Gezonder leven en ouder worden
Een ander thema dat aan belang wint, is alles wat te maken heeft met gezonder leven en ouder worden. Guy Janssens: “De wereldbevolking groeit en er is nood aan een duurzame voedselvoorziening. Tegelijk zien we in vele markten de vraag toenemen naar gezondere voedingsproducten. Bedrijven die inzetten op gezonde voeding, voedingssupplementen, maar ook gezondheidszorg en andere behoeften van een verouderende bevolking, spelen duidelijk in op een stijgende marktvraag.”
Om het risico te spreiden, raden de experts van BNP Paribas Fortis aan om te kiezen voor thematische fondsen. Guy Janssens: “De markt beweegt constant door innovaties. Een thematisch fonds biedt een goede balans met enerzijds grote, gevestigde waarden maar ook nieuwere bedrijven, zodat het risico beter gespreid is.”
“Een mooi voorbeeld van een thematisch fonds, vinden we ook rond het thema gender equality“, vult Valerie de Gheldere aan. “Een studie van McKinsey uit 2015 heeft aangetoond dat bedrijven met een grote aanwezigheid van vrouwen in alle geledingen van het management tot 15% meer kans heeft op betere resultaten. Als er ook etnische diversiteit is, stijgt dat zelfs tot 35%. U ziet dat deze bedrijven een beter inzicht hebben in de behoeften van de consument en goed gepositioneerd zijn om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Net daarom zijn zulke thematische fondsen ook een aanrader.”