THE VOICE OF AMERICA

New York.

Peter Vanderbruggen geniet van een knokpartij. Met artikels in de Financieel Economische Tijd en Het Financieele Dagblad (Nederland) haalde de Vlaamse publicist-journalist met thuisbasis New York vorige week een monument van de jaren tachtig, de Nederlandse beleggingsgoeroe Rienk Kamer onderuit. Vanderbruggens rapportage over Jyra Research een Britse softwareontwikkelaar die genoteerd staat op de New Yorkse beurs kelderde de koers. Onder meer Belgische beleggers blijken in de val te zijn gelopen van de pijprokende mooiprater, berucht om het beleggingsvehikel met fiscale douceurtjes American Land Program. Rienk Kamer regisseerde het enthousiasme over het fonkelende groeifonds Jyra.

Peter Vanderbruggen heeft een scherpe blik en een vruchtbare pen. Dat toonde hij ook met de boeken “De Europese Leugen, De Onzin van de Europese Muntunie” (1996) en “Belastingparadijzen” (1995). In september verschijnt een Duitse versie van “De Europese Leugen” bij Rotbuch ; van Belastingparadijzen werden 6000 exemplaren verkocht en Vanderbruggen denkt aan een nieuw boek rond dit thema.

De jonge Vlaamse journalist (27 j.) werkt halftijds voor “Offshore Investor”, het eigen blad, en halftijds als Amerikaans correspondent van De Financieel Economische Tijd en Het Financieele Dagblad. Greenwich Capital, de mini-uitgeverij van Vanderbruggen en Sylvie Vanhuylenbroeck, zijn echtgenote en zakenpartner, publiceert Offshore Investor. Greenwich Capital woont juridisch op het Caribische eiland Nevis. Minder mag men niet verwachten van een auteur over belastingparadijzen. Offshore Investor is een Amerikaans Monthly Research Report, geschreven in het Nederlands. Vanuit zijn mondiale observatiepost letterlijk in de schaduw van Wall Street (het echtpaar Vanderbruggen woont op kamers in een brownstone aan 13th Street, Lower Manhattan) analyseert de uitgever-beursfan de internationale markten en de Belgische effectenhandel. Hij heeft rake bedenkingen bij enkele jonge Vlaamse introducties. Gevallen van hype en oversell, luidt zijn oordeel. Offshore Investor staat binnenkort op Internet met tussentijdse rapporten.

Peter Vanderbruggen : “Ik heb van kindsbeen iets gehad met de Verenigde Staten. Sylvie en ik wonen hier nu drie jaar, het is vaak hard, maar ook de vervulling van een droom.” Vanhuylenbroeck en Vanderbruggen studeerden economie aan de KU Leuven. Hij begon als redacteur bij De Financieel Economische Tijd en stelde in ’94 voor om een Amerikaans correspondentschap te beginnen. Peter Vanderbruggen verschijnt op de achterflappen van zijn boeken met bretellen à la Gordon Gekko, de vileinige NYSE-handelaar in de film Wall Street. In levende lijve is hij leuk en aimabel.

SYLVIE VANHUYLENBROECK EN PETER VANDERBRUGGEN Kritische observatoren in New York.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content