The trend is your friend

De deelnemers aan de Beleggerscompetitie hebben al kennisgemaakt met de pieken en dalen van de beurs.

Sinds de start van de Beleggerscompetitie hebben al heel wat spelers gemerkt dat de aandelenmarkten niet alleen kunnen stijgen, maar ook dalen. Niet toevallig zijn de meeste koplopers te vinden onder de deelnemers die aanvankelijk de baissekaart hadden getrokken. En veel spelers hebben al ondervonden dat je met turbo’s veel geld kunt verdienen, maar ook verliezen.

De wedstrijd loopt tot vrijdag 17 mei. Het is dus nog niet te laat om zich in te schrijven. Dit jaar worden voor het eerst twee klassementen opgemaakt: een algemene en een voor studenten. De winnaar van de algemene rangschikking sleept een Ford Kuga in de wacht, de beste student een Ford EcoSport. De wedstrijd staat open voor natuurlijke personen vanaf 18 jaar die gedomicilieerd zijn in België. Studenten moeten een inschrijvingsbewijs aan een universiteit of een hogeschool kunnen voorleggen en jonger dan 25 jaar zijn. U kunt zich inschrijven op de website http://beleggerscompetitie.be. De deelname is gratis.

Macro-economische omgeving

Beleggen doe je niet in een vacuüm. De macro-economische omgeving analyseren, is van het allergrootste belang. De voorbije week raakte bekend dat de eurozone in een recessie is beland. In het vierde kwartaal van 2012 krompen de economieën van de zeventien eurolanden met 0,6 procent. Ook Duitsland presteerde slecht. De euro kreeg na de bekendmaking van dat cijfer een dreun. Ook uit financiële hoek kwam er nieuws. ING België wil duizend banen schrappen. KBC legde stevige resultaten over het vierde kwartaal van 2012 voor. De bank-verzekeraar beloont zijn aandeelhouders met een brutodividend van 1 euro per aandeel.

In vorige edities van de Beleggerscompetitie hebben spelers geld verdiend door te mikken op overnames. De superbelegger Warren Buffett bracht vorige week een bod uit op de voedingsgroep Heinz. In dat aandeel kunt u niet beleggen tijdens de wedstrijd. Maar er zijn mogelijke overnameprooien die u wel in uw portefeuille kunt opnemen, zoals Compagnie de Bois Sauvage, Arseus, ThromboGenics en Galapagos. Mobistar (Lees ook blz. 42) gaat al jaren over de tong als een overnameprooi, maar in dat scenario geloven we niet meer.

Opletten met turbo’s

Sommige spelers schrokken toen ze vaststelden dat een turbo plots uit hun portefeuille was verdwenen. In tegenstelling tot opties hebben turbo’s geen vaste looptijd. Ze kunnen lang lopen, of vlug worden uitgestopt. Een turbo wordt uitgestopt zodra de stoploss — zelfs maar even — wordt aangetikt. De turbo houdt dan op te bestaan en de belegger krijgt alleen een restwaarde uitgekeerd. Door de baisse van de goudprijs werden bijvoorbeeld heel wat turbo’s long op dat edelmetaal uitgestopt.

Wilt u weten welke turbo’s van ABN Amro dat lot hebben ondergaan, surf dan naar http://www.abnamromarkets.nl/ turbo/overzicht/beeindigde-turbos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content