THE LADY FROM SHANGHAI

Na een verblijf van bijna drie jaar in Brussel vertrekt de Chinese Zhang Xiao Hong terug naar haar geboortestad Shanghai, de Chinese megapool. Daar gaat ze het kantoor van Ma-trading & Consultancy, China bemannen. Ma-trading is een Belgische bvba gespecialiseerd in consultancywerk voor Belgische kmo’s met een interesse voor de Chinese markt. Het is het geesteskind van Martin Pierret, een jurist met een MBA. Hij werkte in China en Hongkong voor bouwonderneming CFE en de Generale Bank. Zhang Xiao Hong zal het kantoor van Ma-Trading helpen bemannen in Shanghai en instaan voor het maken van marketingstudies, uitkijken naar Chinese partners, Belgische bedrijven vertegenwoordigen, seminaries organiseren en zorgen dat hun klanten op tentoonstellingen aanwezig zijn. Buiten Shanghai is er ook een kantoor in Peking.

Zhang Xiao Hong is geboren in ’65 in Shanghai en studeerde in 1988 af aan de Shanghai Maritime University als vertaalster Engels-Chinees met een specialiteit in handel en vervoer. De haar toegewezen overheidsplaats weigerde ze en ze trok het avontuur tegemoet richting Peking. “Toen nog geen gemakkelijke zaak,” aldus Zhang. In 1989 ging ze werken in het Pekingse kantoor van de Sino Santa Fe Co, een dochter van de Deense East Asiatic Company. Voor haar komst naar Brussel in ’94 werkte ze ook nog op de Pekingse kantoren van de Amerikaanse Hypack Company en het Britse Regus. “Ik wou me verder vervolmaken,” verklaart Zhang. “Regus had zijn hoofdkwartier in Brussel en zo kwam ik in contact met de Belgische hoofdstad. De VUB in Brussel was interessant omdat ze er een tweejarige cursus in het Engels gaven met als onderwerp “Industrial location and development”, een soort postgraduate MBA. Verder kon ik in Brussel ook Frans leren, wat mij ook interesseerde.”

Over België is ze een beetje pessimistisch. “De werkloosheid zal niet makkelijk opgelost worden. Verder zouden Vlamingen en Walen hun geschillen moeten oplossen en minder vooroordelen over elkander hebben,” zegt Zhang.

Om als Chinese voor een Belgische firma in China te kunnen gaan werken, was niet eenvoudig. Verklaart Zhang : “Er zijn veel afgestudeerden sinologie die in China willen werken terwijl er betrekkelijk weinig Belgische bedrijven daar actief zijn. Wat de competitie groot maakt. Belgische bedrijven weten ook niet altijd hoe ze de Chinese markt moeten aanpakken. Velen zien China nog zoals het 50 jaar geleden was. China verandert echter snel. Zelfs ik was verrast door de veranderingen toen ik na twee jaar recent terugging naar Shanghai.”

ZHANG XIAO HONG (MA-TRADING & CONSULTANCY) Gaat consultancywerk doen in Shangai voor Belgische bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content