The Full Monty

In de vitale komedie “The Full Monty” gaat een groepje werklozen in Sheffield op zoek naar zelfrespect en -vertrouwen.

Het is verleidelijk om ” The Full Monty” te vergelijken met het vorige maand uitgebrachte ” Brassed Off“. Beide films spelen zich immers af tegen eenzelfde sociale achtergrond : een leeggebloede en troosteloze industriestad met een alarmerend hoog werkloosheidscijfer, sociale drop-outs en leegstaande fabriekspanden Sheffield voor “The Full Monty”. Ze verschillen echter qua toon. Het sterk sociaal bewogen sentiment uit “Brassed Off” maakt in “The Full Monty” plaats voor meer humor en ontspanning. De titel is een uitdrukking voor ” going all the way“. Betrokken op de inhoud van de film betekent hij : integraal naakt gaan tijdens een striptease-act. Want om hun zelfrespect terug te winnen tegenover hun omgeving, echtgenotes en kinderen, besluit een aantal mannen een stripteaseshow op te zetten.

De traditionele rolpatronen worden compleet op hun kop gezet. De mannen zwerven doelloos rond terwijl de vrouwen zorgen voor het inkomen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat regisseur Peter Cattaneo vrouwen rechtop laat plassen, ze laat fluiten naar de mannen en dat mannen strippen om aan de kost te komen. Het hoofdpersonage Gaz (aanstekelijke vertolking door Robert Carlyle) kwam tijdens een bezoek van The Chippendales in Sheffield op het idee om als mannelijke stripper aan de bak te komen. Voor hem is geld verdienen een prioriteit geworden. Want om zijn zoon Nathan te mogen zien, moet Gaz het alimentatiegeld voor zijn ex-echtgenote zo snel mogelijk weten op te hoesten. Samen met zijn vriend, Dave, redt hij de graatmagere Lomper van een zelfmoordpoging door vergassing. Met z’n drieën proberen ze hun vroegere ploegbaas, Gerald, ervan te overtuigen hen danslessen te geven. Na een auditie wordt het viertal nog eens versterkt met twee extra leden en kunnen de voorbereidingen en repetities van start gaan.

Ondanks de overwegend grimmige realiteit die de mannen uit “The Full Monty” tot actie dwingt, bruist Cattaneo’s langspeelfilmdebuut van levensenergie. Peter Cattaneo mengt de vitaliteit van de jonge Britse cinema met de sociale betrokkenheid van regisseurs als Ken Loach of Mike Leigh. “The Full Monty” is uitgesproken entertainment, het voortreffelijk acteursensemble balanceert gevat tussen tragedie en komedie, en de film heeft tevens een leuke collectie oude discohits op de soundtrack staan.

PIET GOETHALS

The Full Monty Vitale mengeling van jonge Britse cinema met sociaal engagement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content