THE ENTREPRENEURIAL SOCIETY

Mag en moet van Britse socialisten.

“Nieuwe ondernemingen zijn vitaal; zij kunnen nieuwe industrietakken scheppen, nieuwe tewerkstelling creëren, gemeenschappen en woonplekken regenereren en positieve loopbaankansen mogelijk maken.”

Dit is geen wervende tekst voor het VEV-congres van 17 juni. Het is het credo dat het nieuwste boek van het Institute for Public Policy Research uitstraalt. Het IPPR is een linkse Londense denktank. ” The Entrepreneurial Society” is inktvers en uitgegeven door het IPPR. Het boek pleit onder meer voor het aanleren van ondernemerschap in de scholen, een aanbeveling van Tony Blair. Voor het IPPR is “The Entrepreneurial Society” geen primeur. Vorig jaar publiceerde de onderzoeksgroep in de aanloop naar de verkiezingen van 1 mei 1997 ” Promoting Prosperity. A Business Agenda for Britain“, een werkstuk van een groep prominenten (waaronder een minderheid aan Labour-sympathisanten), samengebracht door het IPPR. Aanbevelingen van “Promoting Prosperity” waren onder meer: wedijver is de drijvende kracht van de economie en de ondernemingen moeten winstgevend kunnen zijn; de globalisering van de economie heeft ook positieve kenmerken, haar stelselmatige verdachtmaking is fout; de Thatcher-revolutie heeft de noodzakelijke deregulering ingezet, die dient behouden te blijven, zo moet bijvoorbeeld de antikartelwetgeving versterkt worden tegen de nog bestaande corporatismen; de regering mag optreden als een partner van de industrie, niet als haar plaatsvervanger; de aandelenmarkt en het aandelenbezit moeten gestimuleerd worden; een minimumloon is verdedigbaar, maar het mag niet te hoog zijn om bepaalde sectoren niet in de moeilijkheden te brengen, en het wordt dus best vastgesteld per regio. Enzovoort. Verstandige, on-socialistische woorden. Zij overstegen de vaak platte anti-ondernemersretoriek waarmee Louis Tobback (SP) de stemmers en de lachers op zijn hand tracht te krijgen.

Er was een tijd waarin ondernemers helden waren van het Britse publiek. Het boek van Samuel Smiles Self-Help“, gepubliceerd in 1859 (!), zat barstensvol met opgewekte portretten van entrepreneurs. Smiles’ boek werd verkocht – in die tijd – op een kwart miljoen exemplaren. Bij de geest en het optimisme van dat boek sluit “The Entrepreneurial Society” aan. IPPR onderzocht de relatie tussen de creatie van nieuwe ondernemingen en de groei van de tewerkstelling. In de VS volgt op de toename van de geboortegraad van ondernemingen steevast een periode van economische bloei en meer jobs. IPPR citeert een studie van Scottish Enterprise (1993) die vond dat lage geboortegraden van ondernemingen leiden naar minder nieuwe banen en lage economische groei. “The Entrepreneurial Society” formuleert aanbevelingen voor preferentiële belastingregelingen voor nieuwe ondernemers, een pro-actieve rol van banken bij het opvangen en stimuleren van starters, een gezonde samenhorigheid tussen privé-sector en overheid ten aanzien van nieuwe ondernemers en dergelijke meer. Jo Lernout en Pol Hauspie zouden niet misstaan als eregenodigden op de congressen van New Labour. Voor de Vlaamse socialisten blijven zij en de andere ondernemers een stelletje profiteurs, dixit Louis Tobback.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content