Textielcrisis dijt uit
De crisis in de Europese textielsector breidt zich nu ook uit naar de textielmachinebouw, die de vertragingen in de investeringen goed begint te voelen. Bij de bekendste slachtoffers is het Ieperse Picanol, dat slechter dan verwachte halfjaarresultaten presenteerde.
Picanol incasseerde in het eerste halfjaar een nettoverlies van 1,3 miljoen euro. De beursgenoteerde weefmachinebouwer had in het voorjaar al gewaarschuwd dat het orderboekje fel verzwakt was. Picanol bouwt de productie in Ieper nu met een derde af. Het gaat ook voor 15 miljoen euro besparen. De productieafbouw gaat gepaard met het verlies van 190 banen, waarvan er al 105 geschrapt zijn in het eerste halfjaar. Dat gebeurde vooral op een zachte manier, via natuurlijke afvloeiingen en het opzeggen van tijdelijke contracten. Voor de resterende 85 banen – 70 arbeiders en 15 bedienden- zijn wellicht wel gedwongen ontslagen noodzakelijk.
Ook elders in de wereld kunnen nog jobs sneuvelen, maar dat wordt nog onderzocht. Picanol heeft nog productievestigingen in Frankrijk, China, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Wereldwijd worden beslissingen om te investeren in nieuwe weefmachines teruggeschroefd of uitgesteld als gevolg van de algemene economische achteruitgang. In China, de grootste markt ter wereld, was de daling nog meer uitgesproken door de invoering van een importtaks op luchtweefmachines. De halfjaaromzet daalde met 22 % tot 173 miljoen euro. Picanol verwacht voor het hele jaar verlies.
Oudste machinebouwer failliet
Picanol staat symbool voor de crisis die in de hele textielsector toeslaat. In de voorbije weken legde ook de ontwerper en producent van klossenrekken Xyrius uit het Oost-Vlaamse Zele de boeken neer. Het bedrijf werd op 24 juli op bekentenis failliet verklaard. Tussen de vijf en de tien mensen verliezen hun baan.
En ook het oudste textielmachinebedrijf uit België, Houget-Duesberg Bosson (HDB) uit Verviers, werd na een ellenlange doodstrijd failliet verklaard. Naar verluidt onderzoekt het Waals Gewest of er via een overheidsdemarche nog een kans is op een doorstart, maar de overlevingskansen worden in de sector laag ingeschat. HDB ontstond in 1962 na de samensmelting van twee textielfabrikanten. In 1996 werd HDB na een eerste faillissement overgenomen door Octir België, een filiaal van de Italiaanse textielgroep Octir Industriale. Maar dat kon het tij niet keren. Bij HDB werken een zestigtal mensen.
De crisis in de textielsector is te herleiden tot de dodelijke cocktail van stijgende grondstof- en energieprijzen, een zwakke dollar en het Britse pond dat nóg in waarde daalde, nadat het in 2007 al een waardevermindering van zowat 10 % had laten optekenen.
Dat zorgt ook voor problemen in de verdere waardeketting van de textielproductie. Zo maakte de tapijtproducent Ralos, het vroegere Ralux in Dilsen-Stokkem, vorige week bekend dat het de boeken neerlegt. Dat nieuws kwam vrij verrassend. Ralos was sinds 2005 in handen van de Nederlandse groep Condor, van de gebroeders Hoekman, die een deel van de activiteiten van Ossfloor uit de Condor Groep naar Ralos overhevelde bij die transactie. Condor kocht het bedrijf over van de Italiaanse Radicigroep. Ralos was gespecialiseerd in nylontapijt (polyamide) en tapijt voor de contractmarkt. Condor is een van de grootste tapijtgroepen in West-Europa, en staat in de sector geboekstaafd als een agressieve speler die fors speelt op lage prijzen. Ralos boekte vorig jaar nog een omzet van 112 miljoen euro, maar verloor daarop netto 9,3 miljoen euro. Ondanks dat verlies heerst er vooral ongeloof bij personeel en vakbonden over de steile achteruitgang van het bedrijf sinds de overname.
Het geeft te denken dat ook een gespe-cialiseerde speler als Sioen, dat zich voornamelijk ent op de groeiniche van technisch textiel, in het eerste halfjaar zijn omzet met 2,3 % zag dalen. De nettowinst zakte met ruim 20 % en voor het hele jaar rekent Sioen niet langer op winstgroei. Voor het najaar worden nog herstructureringen verwacht bij spelers die momenteel hun activiteiten en kostenstructuur tegen het licht houden.
L.D.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier