TERZAKE, MAAR NIET OP CANVAS
Op 1 februari 1999 zal u uiteraard uw televisietoestel inschakelen voor de eerste uitzending van Kanaal Z, met de Z van zaken, een wereldprimeur. Kanaal Z van Roularta Media Group ( RMG), uitgever van Trends, en Uitgeversbedrijf Tijd, uitgever van De Financieel-Economische Tijd, brengt vanaf dan 24 uur op 24 in heel Vlaanderen langs de kabel een nieuwsuitzending in een lus van dertig minuten over bedrijven, beurzen en economieën (à la de nieuwsblokken van de regionale tv-stations). Beeldverslagen, een ticker-tape en commentaar brengen u doorlopend het allerlaatste zakennieuws.
Het trio dat Kanaal Z zal inspireren en leiden, is gerodeerd. De rest van de redactieploeg treedt dezer dagen aan en een nagelnieuwe televisiestudio en redactielokalen worden gebouwd in Zellik bij het RMG Conferentiecentrum.
Bouwmeester van de bende is Johan Op de Beeck (41 j.), hij ontbreekt op de foto, want reist momenteel in het buitenland. Deze oude rot van de televisie leidt Turnkey, een halfdochter van MCS uit Jabbeke. MCS is de technische consultant van Kanaal Z. Turnkey is een raadgevend bedrijf voor nieuwe tv-projecten en een kweekbed voor non-fictieprogramma’s. Johan Op de Beeck is na een jarenlange afwezigheid opnieuw aan de slag op de VRT met Hot Doc, een toelevering van Turnkey/MCS aan het Huis van Vertrouwen en een prima opvolger van het documentaireprogramma De Keuze van De Keyser.
In 1980 stapte Johan Op de Beeck voor de eerste maal de VRT-studio’s binnen. Hij was er tien jaar bedrijvig met stijgende verantwoordelijkheden. Na 1990 volgden onafhankelijk productiewerk en de nieuwsleiding van TV Limburg en Euronews in het Franse Lyon. Johan Op de Beeck maakt het team van Kanaal Z buisrijp en is de eerste ankerman.
Dirk Selleslagh is de hoofdredacteur van Kanaal Z. Hij noemt zich “germanist met een afwijking”. Literatuur boeit hem nog steeds op zijn 38ste, maar tegelijk heeft de poëzie van de financiële markten hem kunnen verleiden. Na enkele jaren in het onderwijs, kwam hij bij BBL terecht, waar hij twee jaar audiovisuele ervaring opdeed als hoofd van het Vlaamse videomagazine. In 1990 lokte De Financieel-Economische Tijd. Dirk Selleslagh was verslaggever van de financiële markten, pakte hete justitiële dossiers vast en volgde de telecommunicatiebranche.
Adjunct-hoofdredacteur wordt Karel Cambien (45 j.), jurist en MBA’er in Oost-Europakunde. Hij werd journalist van RMG in 1982 en dat achtereenvolgens bij Knack en Trends. In 1991 werkte hij mee aan Telebusiness, een economisch magazine van Trends op VTM dat een kort leven beschoren was. Karel Cambien leidt sedert 1995 ook Ondernemenin West-Vlaanderen. Hij is auteur van een aantal zakenboeken, onder meer het populaire Keep it Simple met en over Aimé Desimpel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier