Terug naar de orde van de dag

Q-Cells zette de afgelopen week een sterke prestatie neer en blijft een van onze favortieten. GDF Suez wordt verkocht wegens onzekerheid.

De beurzen, die vorige week afsloten met winst, blijven jojogedrag vertonen. Sinds begin mei wisselen de weken van daling en stijging elkaar af, waardoor er van een duidelijke opwaartse of neerwaartse trend geen sprake meer is. Het grote verschil met enkele weken geleden is echter dat de omvang van de schommelingen beperkter is, een teken dat de markten beetje bij beetje de rust terugvinden die ze na de ‘crisis van de Europese begrotingstekorten’ waren kwijtgeraakt. Eind vorige week is de Vix-index, die de impliciete volatiliteit van de grote Amerikaanse S&P500-index meet, gedaald tot 28,79, waarmee hij het midden houdt tussen het laagste (15) en het hoogste niveau (45) van het jaar. Een eventuele voortzetting van het marktherstel aangevat in maart 2009 zou zich uiteraard alleen maar kunnen realiseren in een sereen klimaat.

Q-Cells

Binnen onze portefeuille heeft Q-Cells uitstekend gepresteerd. De stijging van het aandeel is weliswaar in grote mate te danken aan het koopadvies van de analisten van DZ Bank (die tot dan toe adviseerden om het aandeel te verkopen), maar wat wij vooral onthouden, is de verkoop (door Q-Cells International, een filiaal gespecialiseerd in grote projecten) van het grootste park met kristallijne zonnepanelen van Duitsland aan Nordcapital. Die transactie leverde de groep 140 miljoen euro op, wat haar meer financiële ademruimte geeft. Verder heeft Q-Cells aangekondigd dat het een nieuw wereldrecord heeft gevestigd voor fotovoltaïsche panelen met dunne film: een rendement van 13,0 % voor een model in massaproductie (tegenover een vorig record van 12,3 %) en van 14,2 % voor een experimentele module die voorlopig nog niet wordt gecommercialiseerd. Q-Cells heeft daarmee een streepje op de concurrentie. Het bedrijf is nu een referentie in de commercialisering van dunnefilmmodules, waarvan Q-Cells de productiecapaciteit dit jaar gaat verviervoudigen.

GDF Suez

GDF Suez slaagt er niet in te stijgen. Het aandeel deelt mee in de klappen na de beslissing van de Duitse regering om de langere levensduur van de kerncentrales te belasten. De Duitse regering wil jaarlijks 2,3 miljard euro extra belastingen heffen op kernenergie. De markten vrezen dat het voorbeeld van Duitsland Andere landen op ideeën zal brengen, ook al is GDF Suez niet actief aan de andere kant van de Rijn. De markten denken onder meer aan België waar er al jaren wordt gedebatteerd over een belasting op kernenergie. Die vrees is volgens ons zeker niet uit de lucht gegrepen en we wensen te anticiperen op eventuele maatregelen. We verkopen onze aandelen van GDF Suez om te profiteren van de betere opportuniteiten die de laatste paar weken zeker niet ontbreken. C)

Door Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content