TERUG NAAR DE MULTINATIONAL

“Ik werk graag voor een bedrijf dat borrelt van dynamisme en dat jobs creëert,” zegt Frank Beuselinck, sinds kort gedelegeerd bestuurder en algemeen directeur van DHL International nv in België en DHL International sarl in het groothertogdom Luxemburg. Begin dit jaar prijkte de wereldleider in internationaal exprestransport, die in Zaventem een grote hub heeft, inderdaad op de derde plaats in de Trends-rangschikking van ondernemingen die tussen 1990 en 1995 voor het grootste aantal nieuwe arbeidsplaatsen tekenden (zie Trends, 30 januari ’97).

Frank Beuselinck werd geboren in Ukkel in ’52. Zijn ouders zijn Vlamingen, maar toch liep hij school in het Collège St. Pierre, “om de eenvoudige reden dat er toen in de buurt gewoonweg geen goede Nederlandstalige scholen bestonden,” aldus Beuselinck. Hij werd handels- en bedrijfseconomisch ingenieur aan de UCL en vertrok nadien naar de University of Chicago voor een MBA. “Ik wilde in de VS blijven omdat ik vond dat de Amerikaanse beschaving op businessvlak vóór was op Europa,” vertelt Frank Beuselinck, die zijn carrière begon bij Air Products in de staat Pennsylvania. Maar na twee jaar stuurde de Amerikaanse producent in industriële gassen hem naar het Europese hoofdkwartier in Brussel. In ’85 stapte hij over naar BASF, waar hij, na een jaar Duitsland, directeur van de afdeling kunststoffen werd.

In 1989 kwam de grote ommezwaai. Frank Beuselinck verliet de zware industrie, de multinational en de privé-sector en ging aan de slag bij de Touring Club Groep eerst als adjunct-directeur-generaal, twaalf maand later als directeur-generaal. Frank Beuselinck : “Een multinational verlaten voor een vzw wordt niet verwacht van een MBA’er, die opgeleid is om de maximalisatie van de winst en van de winstuitkering aan de aandeelhouders te realiseren. Ik heb in het begin ook moeite gehad met het cultuurverschil, nadien vond ik de complexiteit, de maatschappelijke doelstelling en de club spirit zeer stimulerend.” Op zich was de job ook op zijn lijf geschreven. Beuselinck houdt van reizen, van het ontdekken van andere landen en culturen, en spreekt vlot zeven talen Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Portugees. Daarmaast heeft hij een elementaire kennis van onder meer Russisch, Grieks, Zweeds en Japans. Ooit volgde hij zelfs een initiatiecursus Chinees. Hij schudde het oubollige uit de Touring Club, verdubbelde het ledenaantal in Vlaanderen en verbeterde de rendabiliteit. “Maar eind vorig jaar,” dixit Frank Beuselinck, “ontstond er een fundamenteel meningsverschil met de voorzitter over de strategie.”

Tijd dus om opnieuw de stereotiepe MBA-carrière te volgen ? “Ik keer terug naar de multinational, maar blijf in de dienstensector,” antwoordt Beuselinck zichtbaar tevreden. De Belgische en Luxemburgse dochteronderneming van DHL Worldwide Express staan samen voor 3,5 miljard frank omzet. De tewerkstelling bedraagt respectievelijk 810 en 70 personen.

FRANK BEUSELINCK (DHL) Het is leuk om voor een onderneming te werken die nog tewerkstelling creëert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content