Terug naar Azië

Na enkele moeilijke jaren lijken de financiële markten in Azië voor betere tijden te staan. Het fonds Asia Pacific Multi Asset Fund van Aberdeen belegt zowel in obligaties als aandelen uit de regio.

De Aziatische financiële markten hebben moeilijke jaren gekend. Sinds 2012 presteren de beursindexen in die regio zwak door de vertraging van de Chinese economie. De obligatiekoersen zijn in veel landen fors gedaald, na de aankondiging van de Federal Reserve dat ze haar steunaankopen op de Amerikaanse obligatiemarkten wil afbouwen. De voorbije maanden zijn er tekenen dat de toestand zich stabiliseert.

Aandelen en obligaties

Voor beleggers die naar de opkomende markten willen terugkeren, kan een fonds zoals Aberdeen Global II – Asia Pacific Multi Asset Fund een interessant product zijn. Dat gemengde fonds belegt in Aziatische aandelen (0 tot 50 %), obligaties (30 tot 80 %) en cash (0 tot 20 %). Voor een bredere diversificatie kunnen de beheerders ook investeren in Japan en Australië. De afgelopen vijf jaar haalde de portefeuille gemiddeld een rendement van 7,5 procent per jaar.

“Vorig jaar hebben we een minder goed parcours afgelegd”, erkent John Livingstone, senior beheerder bij Aberdeen Asset Management. “We zijn structureel onderbelegd in Japanse aandelen, omdat minderheidsaandeelhouders in dat land minder goed worden behandeld en omdat Japanse bedrijven een lage rentabiliteit hebben. Dat heeft vorig jaar in ons nadeel gespeeld. De voorbije maanden is het tij weer gekeerd.”

Hoge kortingen

Op dit moment is de portefeuille overwogen in aandelen, vanwege de verbetering van de fundamenten. “De hoge kortingen op de Aziatische beurzen lijken ons niet gerechtvaardigd”, aldus Livingstone. De belangrijkste markten waarin het fonds is overwogen, zijn Thailand, de Filipijnen en Maleisië, “vanwege de groeivooruitzichten, de demografische ontwikkelingen en het transparante bedrijfsbeheer in die landen”. Tot de belangrijkste waarden in de aandelenportefeuille behoren bedrijven als Samsung Electronics, Canon, BHP Billiton, Taiwan Semiconductor, HSBC Holding, Standard Chartered, AIA Group, Shin-Etsu Chemical en Jardine Strategic Holdings.

In de obligatieportefeuille houden de beheerders de looptijden vrij kort, om zich in te dekken tegen een rentestijging. De beheerders gaan vooral voor hogere rendementen. In vergelijking tot de referentie-index is het fonds overwogen in niet-overheidsobligaties, met een hoge blootstelling aan het highyieldsegment.

Volatiliteit beperken

Volgens John Livingstone streven de beheerders in de eerste plaats naar een optimale activaverdeling. Daarbij willen ze de volatiliteit zo veel mogelijk beperken. “Op beleggingsmeetings bepalen we het evenwicht tussen aandelen en obligaties, het rendement dat we willen halen, de looptijd van de obligatieportefeuille en onze voorkeur voor papier in lokale of sterke valuta’s. Dan worden die beslissingen vertaald naar de portefeuille.” Het fonds is niet gebonden aan een referentie-index. 30 tot 40 procent van de posities is belegd buiten de benchmark.

Aberdeen Global II – Asia Pacific Multi Asset Fund –Isin-code: LU0513837707

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content