Terug aan het werk zonder diploma

Simon: "Ik weet het, mijn traject is niet volgens het boekje gelopen."
Randstad
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

9 december 2019, 00:30 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Terwijl het leek alsof zijn vrienden wel één voor één wisten welke richting ze uit wilden, liep de weg van de schoolbanken naar een job voor Simon Wouters niet zoals hij had verwacht. Hij had eigenlijk geen feeling met de studierichtingen die hij koos en raakte zijn zelfvertrouwen helemaal kwijt. Voor even toch. Intussen blaakt hij van zelfvertrouwen, heeft hij een vast contract op zak én gaat hij terug studeren.

Geen flauw benul

“Mijn middelbare studies verliepen erg vlot. En toch was het voor mij niet evident om daarna de juiste studiekeuze te maken. Na één jaar handelswetenschappen en één jaar kinesitherapie was ik mijn zelfvertrouwen kwijt. De reality check was keihard. Ik had inderdaad wel wat moeite met timemanagement en het plannen van mijn werk tijdens mijn studies. Maar ik had wel het gevoel dat ik erg mijn best deed. En toch leverden die inspanningen niets op. Ik wist bovendien zeker dat ik niet meer wilde studeren, maar had geen flauw benul van wat ik dan wel wilde.”

Niet voor niets

Toch bleef Simon niet bij de pakken zitten. Hij stelde zich kandidaat voor tijdelijke jobs en mocht vrij snel op sollicitatiegesprek bij een bedrijf in de haven van Zeebrugge. “Toen ik solliciteerde, was ik een onbeschreven blad: ik had geen diploma, geen werkervaring en kende de sector niet. Dat grote nadeel bleek echter ook mijn grootste troef. Ze zagen immers dat ik me openstelde om alles on-the-job te leren en hield een erg positief gevoel over aan het eerste gesprek.”

Even later volgde het verlossende telefoontje dat Simon tijdelijk aan de slag kon bij havenbedrijf PortConnect. “Het gaf me een goed gevoel om te merken dat er interesse was. Ik was zo blij dat ik de kans kreeg om me te bewijzen in een job.”

Transformatie

“Ik kwam als logistiek planner terecht op de afdeling die instaat voor de planning van de schepen. Als vervanger van een collega met zwangerschapsverlof. En hier is echt geen tijd om aan te modderen. Vanaf dag één kreeg ik de kans om mee te draaien.”

Een opvallende transformatie was het. De student die het moeilijk had om zijn eigen tijd te plannen, werd erg snel zeer goed in het maken van de planning van schepen tussen Zeebrugge en Antwerpen. Zo goed zelfs dat hij met het einde van zijn tijdelijk contract in zicht gevraagd werd om langer te blijven. “Door onverwachte omstandigheden kwam de planning plots enkele maanden alleen op mijn schouders terecht. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen om me te bewijzen. Het bedrijf had me het gevoel gegeven dat het in me geloofde en dat het wou investeren in mij. Daarom wou ik mezelf ook inzetten om het bedrijf zo goed mogelijk te laten presteren.” Hij deed het uitstekend en tot zijn grote vreugde bood de zaakvoerder Simon een vast contract aan.

Toen ik solliciteerde, was ik een ongeschreven blad: ik had geen diploma hoger onderwijs, geen werkervaring en kende de sector niet. Mijn grootste nadeel bleek echter mijn grootste troef.

Terug naar de schoolbanken

Het lijkt alsof Simon die boost van zijn zelfvertrouwen nodig had om nieuwe plannen te maken voor de toekomst. “Dit schooljaar volg ik bij VIVES in afstandsonderwijs de opleiding Bedrijfsmanagement en Rechtspraktijk. Een diploma biedt toch altijd iets meer zekerheid. Maar ik had er ook nood aan om bij te leren, om mijn kennis verder te verbreden. Ik blijf wel vier dagen per week voor PortConnect werken. Deze combinatie is ideaal voor voor mij: in drukke periodes zal ik iets minder vakken opnemen en tijdens kalme momenten op het werk kan ik me meer op mijn studies focussen.”

Anders werkt ook!

Een tip? “Ik weet het, mijn traject is niet volgens het boekje gelopen. Maar als je een doel voor ogen hebt, zoek dan de weg om dat doel te bereiken. Slechte ervaringen zijn waar dan ook onvermijdelijk, voor iedereen. Maar het is belangrijk om te weten waar je naartoe wil. Hoe je je doel bereikt, doet er minder toe. Het is vooral belangrijk dat je jezelf goed voelt bij de manier waarop je naar dat doel toegaat en dat je je omringt met mensen die er eveneens in geloven.”