Terug aan het werk na ziekte
Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Net toen haar eigen zaak onder stoom kwam, kreeg Lieve Nolmans te horen dat ze borstkanker had. Wat volgde, was een zware behandeling van een jaar, die haar ook een andere kijk op leven en werk bezorgde. Na haar revalidatie ging Lieve één dag per week opnieuw aan de slag. “Terug gaan werken, is er opnieuw bijhoren.”
Prioriteiten stellen
Na een reeks van internationale managementjobs bij multinationals, besloot Lieve Nolmans om haar eigen weg te gaan als coach en headhunter. Het orderboekje vulde zich vlot, maar toen Lieve net voor haar vakantie op dokterscontrole ging, kreeg ze slecht nieuws. “De artsen stelden een kwaadaardige tumor vast”, vertelt Lieve. “Dat was het startpunt van een parcours van een jaar met een operatie en chemotherapie. Op dat moment ging ik erg goed beseffen welke mensen je het meest dierbaar zijn. Ik leerde ook bewust tijd vrij maken voor zaken die voorheen niet lukten, stelde prioriteiten, maar ging ook nadenken. Ik besefte dat ik het belangrijker vind om gezien te worden als een fijn persoon en een goede moeder dan als degene die altijd overuren klopt en overal voor gaat.”
Als je na een behandeling opnieuw werk zoekt, neem je niet enkel je rugzak vol ervaring maar ook een rugzak met je ziekte mee op gesprek
Extra ballast in jouw rugzak
Over wat ze professioneel wilde doen, dacht Lieve toen nog niet concreet na. Ze wist na de behandeling wel dat ze haar bestaan als zelfstandige wilde inruilen voor een vaste job. Lieve klopte aan bij Randstad en ook al voelde ze snel een klik, toch was het solliciteren een aparte ervaring. “Ik wilde heel graag terug deel uitmaken van de actieve bevolking. Want terug gaan werken, is er opnieuw bij horen. Maar als je dan binnenstapt voor een gesprek, dan heb je niet alleen veel waardevolle werkervaring en vaardigheden in jouw rugzak zitten, maar dan zit die ziekte daar ook bij.”
Het doet deugd om niet langer aan de zijlijn te staan.” Lieve
Werken geeft energie
Via het systeem van progressieve werkhervatting ging Lieve voor Randstad aan de slag. Mensen aan een job helpen geeft haar veel energie. “Het doet enorm deugd om niet langer aan de zijlijn te staan. Stilstaan is achteruitgaan, ik wilde niet meer onder de noemer ‘ziek’ vallen. Ik zou zieker worden door de hele tijd thuis te blijven. Werken geeft me energie en voldoening. Zeker in deze sector waarin ik mensen kan helpen.”
Uit de negatieve spiraal
“Mijn belangrijkste les? Leef! Doe wat je graag doet en sta stil bij het leven. Het is jammer dat ik het zo moest ontdekken, maar ik ben ook dankbaar. Blijf niet in de negatieve spiraal hangen vol vraagtekens over wat zal komen. Er is leven na kanker en er is altijd een plan B, zelfs als je dat heel bewust moet gaan zoeken.”