Tempelbewaarder van de Reyerslaan

De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de RTBf krijgt al meteen twee ‘bewakers’, gestuurd door de Waalse politieke zwaargewichten, die hem nauwlettend op de vingers zien.

Er is heel wat voor nodig om mij uit mijn evenwicht te brengen.” Getuige zijn geblokte gestalte, kunnen we Jean-François Raskin (47), de nieuwe voorzitter van de Franstalige openbare omroep RTBf, maar beter geloven. Op het moment dat hij deze gespierde woorden uitsprak, begrepen we dat hij refereerde aan zijn positie binnen de raad van bestuur van de RTBf. Zijn partij, de cdH, heeft daar slechts twee vertegenwoordigers, tegenover vier uit de MR en vooral zeven uit de PS, die de absolute meerderheid heeft. Daarenboven heeft hij Frédéric Delcor (PS) en Clarisse Albert (MR), de naaste medewerkers van Elio Di Rupo en Didier Reynders, als vice-voorzitters gekregen. “Ik vind het vleiend dat zulke sterke persoonlijkheden de opdracht hebben gekregen om mij in de gaten te houden.”

De licentiaat Politieke Wetenschappen uit Verviers studeerde af aan de UCL en bracht het eerste hoofdstuk van zijn carrière door bij een andere beroemdheid uit Verviers, Melchior Wathelet, wiens naaste adviseur hij tot 1995 bleef. Vervolgens werd hij algemeen bestuurder van het Ihecs (Institut des hautes études des communications sociales). In die periode werd hij ook commissaris van de Franse Gemeenschap bij de RTBf.

Hoewel hij weinig speelruimte heeft, zegt Raskin niet bij de RTBf te zijn gekomen om een figurantenrol te spelen: “Ik beschouw mezelf een beetje als de bewaker van de waarden van de zender: ik ben van mening dat de RTBf onbetwistbare talenten in huis heeft, maar dat die onvoldoende uit de verf komen.”

Raskin is erg omzichtig over het betwiste hervormingsplan Magellan en onthult diplomatiek dat dit het resultaat is van politieke beslissingen. “Ik denk dat de situatie op financieel vlak onder controle is. De positionering van de RTBf vormt ook een uitdaging: nog nooit eerder was de concurrentie zo scherp.”

Jean-François Sacré Erik Van Heuven (43).

Is: gedelegeerd bestuurder van Inno.

Vrije tijd: familie, voetbal en mountainbike.

Jean-François Raskin (47).

Is: voorzitter van de raad van bestuur van de RTBf.

Vrije tijd: gezin, lezen, televisiekijken, golfen.

Jean-François Sacré

“Klantgerichtheid en service blijven de belangrijkste troeven van de Galeria Inno-winkels.”

“Ik vind het vleiend dat sterke politieke persoonlijkheden de opdracht hebben gekregen om mij in de gaten te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content