Telex

• Fagron, dat magistrale bereidingen levert aan apotheken, is er niet in geslaagd een overnemer te vinden en stevent af op een kapitaalsverhoging. De koers van het aandeel is gekelderd. De Nederlandse CEO Ger van Jeveren verlaat het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door onafhankelijk bestuurder Hans Stols. Van Jeveren richtte in 1990 Fagron op.

• Belfius. De bank Dexia, nu Belfius, werd in 2009 bestolen door Russische en Oekraïense hackers. Dat heeft De Standaard bekendgemaakt. Belfius heeft het nieuws bevestigd. De fraudeurs maakten 1,7 miljoen euro buit, waarvan een deel terechtkwam op een rekening bij een Letse bank. De hackers en de bank moeten voor de rechter verschijnen.

• Benzine. De wettelijke maximumprijs van diesel en benzine is gezakt tot het laagste peil in vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. De maximumprijs van benzine 95 zakt met 2,8 cent tot 1,299 euro per liter, die van benzine 98 tot 1,3760 euro. Bij diesel is de daling minder sterk. De nieuwe maximumprijs van 1,1380 euro komt neer op een daling van 1,8 cent.

• Rulings. De Belgische belastinginspectie onderzoekt honderden geheime en dubieuze belastingdeals die Belgische kmo’s en zelfstandigen via één tussenpersoon hebben afgesloten met de Luxemburgse fiscus. De Belgische fiscus vorderde al een bedrag tussen 5 en 15 miljoen euro terug. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

• Elektriciteit. Een gemiddeld gezin dat ongeveer 3500 kilowattuur elektriciteit verbruikt, zal vanaf maart 2016 naar schatting 1005 euro per jaar betalen. Begin dit jaar bedroeg die nog 675 euro. De toezichthouder Vreg wijt die sterke stijging aan de afschaffing van de gratis stroom, de turteltaks en de verhoging van de btw op elektriciteit.

• Tihange 2, een van de twee scheurtjescentrales, is sinds maandagavond weer operationeel. De kerncentrale lag stil sinds maart 2014. De tweede scheurtjescentrale, Doel 3, wordt vermoedelijk op 17 december opgestart.

• Santens. De Oost-Vlaamse zakenfamilie Santens heeft een vervolging in een belastingfraudezaak afgekocht voor 4,5 miljoen euro. Dat schrijft de Tijd. In ruil daarvoor heeft de raadkamer van Oudenaarde de miljoenenfraudezaak tegen Marc Santens, zijn overleden neef Lieven Santens en hun gezinsleden geseponeerd.

• Frankrijk. De Franse extreemrechtse partij Front National (FN) heeft in geen enkele Franse regio de macht kunnen verwerven. In de eerste ronde van de regionale verkiezingen was het FN in zes van de dertien regio’s als de grootste partij uit de bus gekomen. De socialistische premier Manuel Valls en gewezen president Nicolas Sarkozy riepen op het signaal van de eerste ronde niet te vergeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content