TELEVIRTUEEL

NIEUWE RAGE.

Zure appels. Zo noemt Philippe Van Nedervelde (28 j.) onafhankelijk mediaconsultant en Vlaams VR-pionier de huidige gebruikersinterfaces (of grafische voorstelling) van softwareprogramma’s. Zegt hij : “Die 2-dimensionale venstertjes van het populaire Windows-programma zijn in feite stokoud en totaal voorbijgestreefd. ” Dé toekomst ligt volgens hem in de 3-dimensionaal voorgestelde “levensechte” deuren die op hun beurt toegang geven tot virtuele ruimten.

Van Nedervelde : “Netwerken zijn werelden op zich en moeten dus alsdusdanig voorgesteld worden. ” Wie via het net het weze Internet, Compuserve of enig ander internationaal on-line netwerk kontakt zoekt met een bedrijf, hoeft geen computerkode of telefoonnummer meer in te toetsen. Hij moet het bedrijfsgebouw via het computerscherm kunnen binnen dringen en er kunnen navigeren, tót hij bij de gewenste kontaktpersoon komt.

“Slechts op die wijze kunnen talloze computeranalfabeten over de drempel heen geholpen worden en toegang vinden tot de informatiesnelweg, ” stelt Van Nedervelde. Televirtualiteit heet deze verfrissende aanpak. “Zeg maar, de nieuwe rage binnen het wereldje van virtualisten. ” En hij mijmert : “Het is merkwaardig hoe de technologische werkelijkheid de verlichte verzinsels uit science fiction-romans, à la Neuromancer van William Gibson, steeds dichter op de hielen zit. “

Deze zomer reef Philippe Van Nedervelde, via z’n eenmanszaak PVN, een kontrakt binnen van de Zweedse telekomreus Ericsson. Opdracht : de ontwikkeling van CyberTown. “Een virtuele stad waardoorheen de gebruiker zich kan bewegen door met zijn muis op een aantal pijltoetsen te klikken, ” legt hij uit. De gebruiker wandelt huizen in en uit, kan er informatie opslaan of achterlaten, personen ontmoeten en zelfs produkten kopen of tentoonstellingen bezoeken.

Het projekt werd op 14 juni jl. opgeleverd. “Ericsson gebruikt het nu om klanten en personeel duidelijk te maken hoe transparant netwerken kunnen worden. ” Cybertown is pure realiteit : “De technologie draait op een 486 Windows-pc, voorzien van een 9600 Baud-modem en een doodgewone telefoonlijn, ” aldus Van Nedervelde. “Gebruikers hoeven er zelfs geen handboek meer voor open te slaan. “

Van Nedervelde blijft er niet bij stilzitten. Hij droomt ervan de hele Gouden Gids in België te televirtualizeren. “Ik zoek op dit ogenblik een 6-tal partners bijeen die elk zo’n 250.000 tot 500.000 frank willen investeren, om van dit idee een demonstratie- of pilootversie te maken. ” Met een Amerikaanse partner sleutelt hij ook aan VisCis, een 3-dimensionale visuele interface voor het internationale, commerciële netwerk Compuserve. Hiervoor is een Amerikaanse firma, TeleReality Inc., in oprichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content