TELENET VLAANDEREN. Electrabel niet “incontournable”
Electrabel werpt zich bij de onderhandelingen omtrent Telenet Vlaanderen op als een partner waar je niet omheen kan. Het bedrijf is immers dominante operator in een aantal gemengde intercommunales (beheerders van het kabelnetwerk), die samen 68 % van de abonnees bereiken.
De statuten van die gemengde intercommunales hebben weliswaar een vervaldatum, maar die situeert zich voor het overgrote deel van de kabelmaatschappijen na het cruciale jaar 1998, wanneer de sektor wordt geliberalizeerd.
“Als de Vlaamse regering echt wil, is er een uitweg, ” meent Lucas Tessens (Media Expert Research System). “De Vlaamse overheid verleent immers de vergunningen voor teledistributie. En dit jaar moeten die voor een aantal gemengde intercommunales, zoals Teveoost en Tevewest, worden verlengd. Electrabel is dus, wettelijk gezien, niet incontournable. “
Konkreet : als de Vlaamse regering voor 30 juni eerstkomende de vergunning intrekt (zes maanden voor de automatische verlenging op 1 januari 1996), verliest Electrabel in één klap 25 % van de markt. Voor 1998 kan ze (als zuivere intercommunales de plaats innemem van de gemengde) het aantal abonnees in de “zuivere” sektor op 65 % brengen, berekende Tessens (zie grafiek). “Dus net de omgekeerde verhouding van vandaag, ” stelt hij.
Technisch gezien is er evenmin een probleem om Electrabel te weren. “Know-how kan je kopen, ” argumenteert Tessens. “Tenslotte is VTM voor een deel ook opgebouwd met BRTN-expertise. “
Er is wel een politiek probleem. “De Vlaamse regering ziet Electrabel te veel als een papieren abstraktie, ” meent Tessens. “Maar in Zwevegem is Electrabel een gezicht, een receptie, een hand, een gezin, een werkgever, een kiezer. Er zijn jarenlange banden tussen Electrabel en gemeentelijke mandatarissen. “
Tessens stipt aan dat gemeenten in de zuivere intercommunales wèl, en in de gemengde broertjes nièt over de technische know-how beschikken om een kabelnetwerk te beheren. “Een gemeente in een gemengde intercommunale is vooral bekommerd om de dividenden en laat het feitelijk beheer over aan Electrabel, waarvan de winsten in principe wegvloeien naar Tractebel, dus naar de Generale, dus naar Suez, ” zegt Tessens. “In teorie druist het opnemen van Electrabel in Telenet Vlaanderen bijgevolg in tegen het verankeringspleidooi van Luc Van den Brande. Maar sommige gemeenten lachen met de verankering. De gemeentelijke autonomie holt de ekonomische bevoegdheden van de Vlaamse overheid uit. Er gaapt een kloof tussen het regerende en het werkelijke Vlaanderen. “
Vandaar dat Tessens ervoor pleit dat “de Vlaamse regering Electrabel als een politiekerealiteit aanvaardt”.
MOGELIJK VERLOOP VAN AANWEZIGHEID ELECTRABEL IN KABEL Als de Vlaamse overheid de teledistributievergunningen aan degemengde intercommunales weigert, verliest Electrabel terrein.(Bron : Media Expert Research System)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier